Naša književnost

»%

Бик

Рађање одлуке — И 115

Сутрадан је једном болеснику из Перићеве виле кога је мислио да отпусти кроз месец дана, температура скочила нагло. Завршавао је пнеуматоракс с леве стране а десно му крило прорадило. Ту, под његовим окриљем, под најстрожијим режимом, код болесника доста имуног, то се догодило; а шта ли ће бити са онима што оду и наставе живот без његовог надзора! Сумње су опет никле. Да је њега синоћ био огласио за излеченог, данас би морао ту цифру. мењати.

Тако су га још два случаја тих дана узнемирила, али када је књига била већ готова и статистичке бројке стајале у својим редовима, Стевановић је заборављао на несавршености оваквог пребројавања и по неколико пута прочитавао табеле уживајући у очигледном успеху санаторијума откако га је он предузео, у броју болесника, постеља, бактериолошких прегледа; чак је и у броју и разноврсности облика по којима се туберкулоза лечила уживао.

Наглас је читао:

— Компликације код деце у години 1924...

Затим је прелазио на компликације код одраслих, и тако се по неколико пута на то враћао уживајући што је све то прошло кроз његове руке и његов мозак, и што је он мењао ток толиких болести и судбина. Његово готово до комичности услужно памћење брзо је везивало врсту болести са свима оним личностима које су је имале. Сви ти називи су се одмах при читању претварали у жива бића. Сећао се до појединости својих лутања, борби, некад изненадних, некад предвиђених успеха. Тако повезан са најважнијим делом судбине многих људи, са здрављем, сопствени живот му се чинио толико пута умножен. колико пута му се чинило да је коме вратио изгубљено здравље.

ж

Јутарњом поштом из Загреба стигло је у санаторијум неколико пакета књига на управникову адресу, његова већ штампана историја санаторијума и неке стручне брошуре. Био је убеђен да ће његова књига код многих рашчистити појмове о санаторијумима, упутити их у социјалну медицину, подићи оптимизам. Замишљао је како ће она доспети преко пацијената у забачене варошице и спасти понеког од вековних заблуда, или пасти на сто лекара који после

ДЕ