Naša književnost

Хроника

Запис о земљи“ и „Поздрав завичају“, Владимир Поповић одломак из своје поеме „Очи“ и Јуре Каштелан песме „Тифусари“ и „Сусрет“. Београдска публика веома је топло поздравила књижевнике Хрватске. Исте вечери хрватски књижевници су прочитали неке своје радове и на београдском радију.

Седамнаестог јануара одржан је у Савезу књижевника Југославије заједнички радни састанак хрватских гостију и чланова Удружења књижевника Србије. Хрватски писци говорили су о раду свога друштва, које'је у току прошле године показало јачу активност, ма да делатност појединих његових сек-

145

ција није дала очекиване резултате— што је исти случај и код Удружења књижевника Србије. У дискусији су се претресали методи рада у појединим секцијама удружења и измењена су искуства. Оба удружења поклониће у току наредне године особиту пажњу проблему драме и филмског сценарија, а нарочито питању помоћи младим писцима - почетницима.

Идућег дана хрватски писци пошли су у Нови Сад. Војвођанска секција Удружења књижевника Србије приредила им је дочек у Матици Српској, а затим су на књи– жевном вечеру у Централном дому културе прочитали своје радове.

~