Naša književnost

336

ши. Студирао је на техничком факултету и писао прве новинарске покушаје кад га је први светски рат довео у ровове. Прошао је фронтове, Карпате, аустриску западну границу. Учествовао је у великом повлачењу црно-жуте армије у Србији.

Репортер Киш рано је схватио да се најизразитије поенте налазе у стварности. Чињенице су за њега биле опојније него снови · уобразиље. Напуштао је радну собу да би на путевима света проналазио и одабирао доживљаје. Као гњурац посматрао је свет из рибље перспективе, као хорски певач певао је у Бечкој опери, био је асистент мађионичара Силвестра Шефера, а као војник „Војске спаса“ у лондонском кварту бедних певао у хору заједно са „беднима духом“. Као морнар пропутовао је Панамски канал, посетио је краља аутомобила Форда да би на извору проучавао експлоатацију путем „ланчане траке“, путовао је Тамерлану, ишао у поворци покајника да би се окупао у „светом“ извору Лурда. Обишао је ратко поприште Азије где се кинески народ борио за своју "слободу, посетио је земљу социјализма. Све то није било бежање у непознато, већ снажна жеља да сазна, да схвати, да зна. И да својом речју учествује у преображају овог света.

Киш је, додуше, знао да се истина може свугде сазнати. „Крајеви и појаве" — пише он -– „које репортер описује, покушаји кој= чини, историја чији је сведок и извори које тражи, ниуколико нису тако далеки, тако ретки и тако тешко доступни, ако сам репортер у једном свету који је бескрајно преплављен лажима, у једном свету који сам себе жели да заборави има привржености према стварности. Ништа више не изненађује од просте истине, ништа није егзотичније од наше ближе околине, ништа није фантастичније од стварности.“

У више од два туцета свезака, публициста и репортер изнео је велики материјал својих путовања, стварни извештај о чињеничном стању његових савременика.

жжх

Готово од проналаска штампе до данас, од раних облика журналистике до наших дана, напредни духови служе се штампом као брзим и раширеним средством да реагирају на догађаје и да на њих утичу.

Почев од 17 века, писци-критичари друштвене стварности били су већином сарадници или уредници новина. Блез Паскал, пионир

М