Naša književnost

Егон Ервин Киш — велики социјални репортер 339

Мало је ко тако сажето и јасно умео приказати супротности између прошлости и будућности, између капитализма и социјализма. Његова друга књига о Азији зове се „Тајна Кина“. На рушевинама Би-Сунга, у домовима »зеШете[з«-а, при бојкоту јапанске робе, при раду деце“у текстилним фабрикама, на позорници великог класног рата континената и на састајалиштима интернационалних кријумчара оружја — свугде је Киш био присутан: „Уз обале Шангаја пристају бродови са четири врсте товара: библије, клавири, кишс"брани и стакларија. Библије су револвери, клавири — топови, кишобрани — пушке, а стакларија — метци.“ Све се ово прикупља против најугњетенијег народа: „Кино, чуј ме! Непријатељи су над тобом, Кино! Туђин је над тобом, Кино!“ — тако узвикује репортер.

Оне ноћи кад су фашисти запалили Рајхстаг, 1938 године, Киш је био ухапшен у Берлину. Али као поданика Чехословачке и писца чије су књиге биле преведене на све културне језике, било га је могуће спасти. На тражење чехословачке владе Киш је протеран преко границе. Од првог дана постигнуте слободе Киш је наставио борбу против фашизма. Он је писао књиге: „Улаз забрањен“, „Приче из седам гета“, „Скок на пети континент“, „У Хитлеровом заробљеништву“ и „Открића у Мексику.“ Са заједљивим потсмехом писао је Киш о крвожедном мегаломанском молерском калфи који је сам себе прозвао надчовеком.

Он је писао о позадини паљевине Рајхстага, а доцније, преживљавајући са Интернационалном бригадом борбу шпанског народа, —- о џелату Франку, савезнику Хитлера и Мусолинија.

Године другог светског рата Киш је углавном провео у Мексику. По завршетку рата вратио се у свој родни град, Праг. Пријатељски и с поштовањем дочекала га је отаџбина. Али, умро је управо у тренутку кад је чешки карод одлучно и дефинитивно показао своју вољу да настави пут нових демократија.

Киш је пропутовао Совјетски Савез. Године 1946 задивио га је темпо социјалистичке изградње у Југославији. Године 1948, уочи смрти, видео је испуњење свог животног сна у својој отаџбини. | Његова недовршена књига о новој Чехословачкој остала је човечанству у литерарно наследство.

Целокупно издање његових дела, које се припрема у Прагу, Киш није доживео. То ће бити споменик, извајан од његових мисли

ва Ен