Naša književnost

714 Књижевност

На Подима, изнад Новога, похапсио је све одрасле мушке главе, пребацио их у Котор, претукао у затвору, те се тројица нису више ни вратили кућама. То хтеде да учини и у Суторини, али код кућа нађе само онемоћале старце. Зато, кад и на Врбању попадаше стубови дуж цесте све до Граба, он одлучи да прибегне лукавству. Прво јави крушевичком кнезу да сиђе у Нови, а кад овај не дође, он му поручи да сам, са још неким поштеним и разумнијим сељанима пронађе кривца како зна и уме и запали му кућу, или ће за. три дана изићи он лично са војском, запалити прво кнежеву кућу, а онда и све Крушевице и Врбањ редом.

На Крушевицама, баш тих дана, изабран је нови кнез. Ранији кнез, чича Видоје Новаковић, звани „копурал“, још пред месец и по, чим је сазнао да су Талијани дошли у Нови и оценио да ће онде бар неко време остати, пожурио је да сазове село и да оставку.

На скупштину, пред црквену порту, дошли су само старци од дуга времена, поп и још неки што су се рачунали за угледније у селу. „Могао је бити кнез док је било да се разрезују глобе и кулук“, говорили су да би и Видоје чуо, али се чича, који је још од прошлог рата упамтио колико је у ратна времена опасно и незгодно бити кнез у селу, правио да је наглув и одбијао да се те части поново прихвати. ,

У — Нова власт — нове старешине! — понављао је. — Нека се сад неко други прими.

Али на скупштини нико није хтео да се прими и тако село оста неко време без кнеза. Показало се да би се и довек могло тако, али Талијани из Новога ускоро затражише да им се јави ко је кнез на Крушевицама, и Крушевчанима не оста друго него да се старају о избору новога кнеза.

Поменуше на скупштини опет све људе који би дошли у обзир, али кога год они нађу за погодног, тај је већ ту, међу њима, и неће да се прими. Најзад се сложише за Стева Спасојева Томашевића. Рачунали су: Томашевић је прзница и делија, и, ако што започне да мути, прво ће својој наудити глави. Има година дана што се оженио и окућио, па нек пази шта се ради по селу ако су му мили жена, дете и кров над главом.

Стеву Спасојевом објаснише да је сад ред и на млађима да кнезују, а ако се што плаши, они ће му се вазда наћи на помоћи и саветом -му бити при руци, те Томашевић, онако нагао, пркосан и кичељив, одмах лану да се он ни досад никог није плашио па