Naša književnost

Ми

Крушевички кнез р 717

Илинка ућута, али се разговор на томе не сврши. Била је позната по дугу језику. Поподне кнез пође у село да се саветује.

Он пређе својом баштином погнуте главе и путем уз сувомеђу упути се навише, ка кући Видојевој.

У селу се не види нико жив. Сунце и јара су освојили. Стока се склонила у хлад и ту лежи и прежива. У сувој, избледелој трави чврчци бесно цврче па се чини као да се сав ваздух од тога тресе. Од непроспаване ноћи и тмурних мисли кнезу глава зуји као кошница. Идући, он већ по ко зна који пут покушава да нешто смисли, али му се мисли једнако плету само око три ствари: стубови, кућа и Талијани, па у мислима никако да крочи напред. Код Видојеве куће, у дворишту, у хладу под густом одрином, нађе неколико Крушевчана, какс седе и пију ракију.

— Бар дан! — вели кнез Томашевић прилазећи. Учини му се као да се они тамо, кад га видеше, тргоше и обрнуше разговор на другу страну.

— Добра ти срећа, кнеже! — одговори Видоје. По кнежевом лицу он погађа да га је догнала нека невоља, досећа се која је, па дотура кнезу ниски троножац и точи му чашу ракије.

Прву чашу кнез искапи на душак. Видоје одмах наточи другу. — Пиј, добра је! — вели, а кнез, коме је ракија опалила грло и сузе му истерала на очи, пије и другу, кашље и клима главом.

Томо Андров седи до кнеза, гледа га искоса и некако сумњичаво, па и он испија своју чашу.

— Врућина, вала! — вели. — Баш је пригријало!

— Не памтим ни ја да је икад била већа — прихвата разговор Јован Милошев, који се у селу рачуна за најстаријег. Пропануће кртола без кише...

— Хоће, богами! Ето, и стоци је тешко без воде. У сестрића ми Новака Радова скапала је јуче крава — цеди кроз браду поп Саво, који уме само да кука, и разговор тако уз ракију тече до мрака.

Најзад, пред вече, и кнез Стево успе да исприча какву је поруку примио из Новога.

— Види пасјега сина шта је наумио! — чуди се Видоје и псује. Кнезу налева нову чашу, а разговор опет креће на другу страну. "Сутра зором —говори он Тому Андрову — догнај ми ону што смо 0 њој говорили.

2 Књижевност