Naša književnost

СЛИВ рт пер АН љ пЕља Нтм

Последњи Грци 797

и одмах жив стаје на његово место. Јевреји, као и сви људи, поживе, науживају се што боље могу, и збогом! сви видимо да нема старога Фридмана, нема га више да купује переце на киле и части децу. Грци — само умиру. Изумру ли двоје старих без деце, труде се сународници да у ту кућу доведу Грка, млађег или старијег — али тај такође одмах почиње изумирати!... Да се ожени, и може, али деце — нипошто!..." Тако кажу Срди, и тако и јесте. Кућа без деце, јалова кошница. Двоје старих без деце, две мртве пчеле у стврднутом воску... Знаш ли шта ми рече Морфидис једном приликом Не, не, нећу да ти кажем:

'Морфидис је бестидан кад говори о потреби макар ван-

брачне деце.

Јелена малчице поцрвене, и нагло устаде да нешто успреми. Очи јој дивље, али инспирисане. Харисијадес их не види, пола ожмури, успављује га вино.

— Стефане, наместила сам јастучић и ћебенце, прилези, одмори се. Погледај само часом ову слику; данас су дошле недељне новине из Атине. У Америци, богата грчка колонија, деца играју тенис... Види их, као анђелчићи, мали Грци.

Харисијадес је неко време мирно спавао. Па почео помало да кркљг, као обично, што је био знак да дубоко спава. Јелена Харисијадес тада поче тихо и горко да плаче. Сузе из оних

великих очију само лију, груди се надижу, али се гласак један не чује.

ж #

Занимљива је била топографија онога буџака, а занимљиви и начини живота у насељима. По некој ћудљивој случајности, три пасеља налазила су се у непосредној близини. Клостер, са својим пространим земљиштем, увалио се у три улице. Запремао је скоро целу једну страну уске и подугачке Јеврејске улице, немачки: Јуден-гасе, од чега је дошао популаран српски израз Јуден-сокак. Све остало у тој уској, малчице влажној улици запремале су јеврејске куће, добро зидане, махом виша привемља, а и неколико једноспратних кућа. На лакат са Јуденсокаком сучељавала се сасвим кратка и још ужа улица, од чије једне стране је отприлике две трећине заузимао опет зид клостера, а остало куће Грка, кућице имућних, или богатих чистих Грка, који су као навлаш становали у малим и слабо снабдевеним