Naša književnost

Културна хроника

четрдесет година задржаће то име. Почетком 1905 Велика школа је укинута и претворена у Београдски универзитет. За једанаест деценија његовог постојања кроз Београдски универзитет прошао је читав низ наших научника, професора и ђака, од славне плејаде демократски расположених духова Х1Х столећа до хероја нашег ослободилачког рата. Но тек с ослобођењем домовине, Београдски универзитет, ослобођен свих притисака споља, успео је да постане истински народна културна институција, на којој се хиљаде студената наше земље учи љубави према науци и истини, учи како се служи народу и до-

МОВИНИ. К. С.

ПЛЕНУМ УПРАВЕ САВЕЗА КЊИЖЕВНИКА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Деветог и десетог јануара одржано је у Београду заседање пленума управе Савеза књижевника Југославије. Извештај о раду Савеза књижевника поднео је генерални секретар Савеза Чедомир Миндеровић, па су потом претставници републичких удружења поднели реферате о раду својих удружења за протекли период. По поднесеним извештајима развила се жива дискусија о успесима и неуспесима у досадашњем раду и о смерницама будуће делатности Савеза књижевника.

На крају, по завршеној дискусији, донесени су следећи закључци:

1

Пленум управе Савеза књижевника Југославије, одржан 9 и 10 јануара 1949 у Београду, констатовао је да су од последњег састанка пленума народи Југославије у току 1948 прешли значајну развојну етапу послератног периода изградње економских, политичких и културних основа социјалистичког поретка у земљи. Народи Југославије чврсто стоје у табору земаља социјализма и народне демократије, водећи доследну антиимперијалистичку политику. Поред свих неправичних и клеветничких напада које наша земља доживљава од стране земаља народних демократија у току последњих шест месеци, народи

101

Југославије продужили су под руководством Централног комитета Комунистичке партије Југославије садругом Титом на челу, херојско дело изградње социјализма. Управо у данима кад је заседао пленум објављени су подаци о извршењу и премашењу Петогодишњег плана на крају његове друге године, подаци који су гордошћу испунили срца свих наших људи.

Осуђујући клеветничку кампању против наше земље, засновану на Резолуцији Информбироа, пленум позива све књижевнике Југославије да се истинским и дубоко-уметничким при- | казивањем наше Народне револуције и социјалистичке изградње, укључе још снажније у живот наших народних маса и тако даду нашим радним људима нове потстицаје, помогну и убрзају њихово социјалистичко васпитање. Пленум верује да ће писци Југославије дубље захватити нашу стварност, дати дела по својој идејности и уметничкој снази достојна наше епохе, достојна напора које данас чине милиони трудбеника Југославије, предвођени нашом славном Партијом и другом Титом.

П

Прегледајући рад управе Савеза и рад управа свих републичких удружења за протекли период, пленум управе Савеза књижевника Југославије критички се осврнуо на недостатке и грешке и констатовао "позитивне резултате.

У вези са општим развитком наше земље од Првог конгреса књижевника Југославије, одржаног 1946 указала се потреба да се изврше извесне измене Статута Савеза што је пленум прихватид. Исто тако, с обзиром на неактивност неких писаца и појаву нових снага на књижевном пољу, пленум је ставио у дужност републичким удружењима да узму у претрес питање ревизије чланства.

Пленум је истакао потребу да се нарочита пажња посвети раду с младим писцима и подизању и јачању књижевне критике,

Пленум је констатовао да су у току 1948 године постигнути знатни успеси на превођењу дела Југословенских писаца међу републикама и да су се словеначки књижевници нарочито заложили у том правцу.