Naša književnost

БЕЛЕШКЕ

КУЛТУРНА ХРОНИКА

ПРОСЛАВА 100-ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ФРАНЦЕ ПРЕШЕРНА

Почетком фебруара месеца широм наше земље прослављена је, поводом 100-годишњице од смрти Франце Прешерна, успомена на овог најзначајнијег словеначког и једног од највећих југословенских песника. У Прешерновој родној земљи прослава је имала величанствен карактер: она је одржана и у Љубљани, као националном и културном центру, и по свим осталим градовима и варошицама.

Прослава је отпочела „Прешерновом недељом“, која је обележена разним културним приредбама и манифестацијама у спомен великог песника. У просторијама Народне и Универзитетске библиотеке била је отворена изложба _ Прешернових — рукописа, књига и разних докумената о песнику и његовој епоси. Извршни одбор Народне просвете Словеније приредио је свечану академију, на којој је о животу и раду говорио књижевник Франце Бевк, потпретседник Народне просвете. Том приликом су 06јављени резултати такмичења народних књижница Словеније.

У Словеначком народном позоришту, које је баш тих дана славило 30-годишњицу свога постојања, дата је свечана претстава Јурчић-Левстиковог „Тугомера“, на којој се такође говорило о Прешерновом значаЈУ У стварању словеначке националне културе. Седмог фебруара положени су венци на Прешернов споменик, а на кући у Рожновој улици, где је Прешерн живео, подигнута је споменплоча. с натписом: „У овој кући је Прешерн у годинама 1829—1825 живео и написао своје Газеле, Сонете несреће и Сонетни венац“. У дворани биоскопа „Унион“ одржана је централна приредба — свечана академија. којој су присуствовали претстав-

ници савезне владе, претставници републичких влада, културни радници и делегати из целе земље. На ака-

_ демији је књижевник Борис Зихерл,

директор Института за друштвене науке одржао предавање „Франце Прешерн — песник и мислилац“, које доносимо у овом броју. После предавања, хор и оркестар Словеначке филхармоније извели су први део Шкрјанчеве композиције „Сонетни венац“.

У оквиру прославе, Савез ликовних уметника Југославије приредио је у Модерној галерији у Љубљани прву изложбу савремене југословенске ликовне уметности. На овој изложби излагали су готово сви савремени југословенски уметници. Изложба даје могућности за синтетичан поглед на стање ликовне уметности код нас.

И у осталим нашим републикама,

у оквиру Прешернове прославе, одржане су свечане академије, посвећене успомени великог југословенског књижевника. Између осталог, такве академије одржане су у Загребу, Сарајеву, Новом Саду, Сплиту, Дубровнику, Цетињу, Скопљу, Осијеку итд. итд. Прославу у Београду организовао је Савез књижевника Југославије. Она је одржана у облику свечане ака-

демије у Југословенском драмском

позоришту. Академију је отворио

књижевник Милан Богдановић, прет-

седник Удружења књижевника Срби-

је. У својој надахнутој уводној речи

говорник је нагласио да се стогоди-

шњица смрти великог словеначког

песника укључује у читав низ јуби-

ларних прослава великих културно-

националних догађаја из средине

гпрошлог столећа, као што су Вукова,

Пан те

БРЗУ

по

пир ов

"5

РА

5 45

ну