Naša književnost

ел

Ћутање мора ·

г

"не ухватих један дрхтав полуоссмех на ивици усана. Гај осмех није имао ништа иронично; напротив, био је врло озбиљан. Официр одмахну руком, али ја не схватих смисао тога покрета. Његов се поглед тада спусти на моју синовицу, која је још увек стајала усправна и крута као дрво. Могао сам сада да посматрам натенане његов оштар профил и његов истакнут и танак нос. Приметих такође да има један златан зуб, који му се сијао између полуотворених усана. Он најзад скрете поглед према ватри, која је горела у камину, и рече:

— Необично ценим људе који воле своју домовину. — Потом, _ подигав нагло главу и погледав у правцу ИЗДА от 2 “ој је стајао изнад прозора: :

" Сада бих хтео да идем у своју оој само не знам који" М пугвем.

Синовица тада отвори врата према степеницама и поче да се пење, не гледајући у официра, као да он није био ту. Кад он пође за њом, приметих да му је једна нога била укрућена. Чуо сам потом како су прошли кроз претсобље. Кораци Немца одзвањали су у ходнику, час снажно, час слабије. Једна се врата отворише, затим се затворише. Синовица се врати. Кад је села, узе своју шољу и настави да пије кафу, коју је била оставила кад је Немац закуцао. Ја запалих лулу. ћутали смо неколико тренутака, Ја најзад рекох:

= Изгледа, хвала Богу, доста пристојан.

Она само слеже раменима. Затим привуче на колена мој кадивени капут, на коме стаде да завршава опшивање невидљиве закрпе, које је била почела у почетку вечери.

=

Сутрадан ујутру, официр сиђе право у кухињу, где ! смо нас двоје „би доручковали. Постоје нарочите степенице које воде у кухињу. Зато не знам да ли је сишао код нас зато што је чуо да смо ми ту, "или је случајно пошао овим путем. Зауставив се на прагу, он рече:

— Прдвео сам ноћ врло пријатно. Био бих рад да чујем да сте је и ви провели исто тако. пријатно као ја.

Затим стаде да посматра пространу одају, смешкајући се. Како смо имали мало дрва и још мање угља, ја сам је био окречио, наместио један део намештаја, донео нешто бакарног посуђа и старих тањира, тако-да бисмо могли да ту проведемо целу „зиму. Док је. испитивачки посматрао све то, видели су му се врхови зуба, који су, врло бели, сијали кроз осмех. Тада приметих да му очи нису биле плаве, како сам претпостављао, већ тамне и светлуцаве. Најзад, он закорачи у одају, прође кроз њу према вратима која су гледала на врт и отвори их. Начини два корака према врту, затим се окрете и „поче да осматра нашу дугачку али ниску кућу, која је била покривена лозом пузавицом и старим поцрнелим цреповима. Осмехну се широко и, очито задовољан, рече:

3.