Naša književnost

46 ј Књижевност

Он подиже главу и насмеја се. Ја сам трнуо од радозналости па сазнам да ли ни он мисли на истог тиранина на кога и ја Али он рече: | 1

= Није ли овде изражено баш оно што узнемирава ноћи вашег " Адмирала Поред презира, који за њега имам, као и ви, ја још и жалим тога човека. Заиста. Они којима наређу ен из страха а не из љубави извршују! Старешина који не. може да рачуна на љубав свога народа, није за мене ништа друго до бедан манекен. Само... само... да ли се могло очекивати што друго» Ко би други, ако не један такав мрачан славољубан. _ примио на себе једну такву улогуг То је, дакле, морало бити. Морао се наћи неко који ће продати своју домовину. Продати је, пошто данас, —— данас и за дуго времена још, Француска неће моћи да се баци драговољно у наше раширене руке а да у својим сопственим очима не изгуби сву своју вредност и све своје достојантво. Често је и најпрљавија подводачица. у основи најсрепнијег брака. Али зато подводачица није мање достојна презира, нити је пак брак мање срећан.

Он залупи књигу, угура је у џеп од капута и' механички се по-

бе ~

ташша двапута дланом по том пепу. Потом, његово се дуго лице осветли неким изразом среће, и он рече:

= Дужност ми је да обавестим своје домаћине да ћу бити отсутан за време од две недеље. Имам срећну прилику да идем ; Париз. Сад је мој ред за отсуство и желим да га проведем у Паризу, први пут. То је за мене велики дан. То је за мене највећи дан, очекујући један други, коме се надам из свег срца и који ће бити још већи. Ако буде потребно, ја ћу знати да га чекам голинама. Моје срце уме да буде стрпљиво... Претпостављам да ћу у Паризу видети своје пријатеље. Многи од њих присуствују преговорима које ми водимо с вашим политичарима у циљу припреме остварења дивног јединства наша два народа. Тако ћу и ја донекле бити сведок, при томе браку... Могу вам рећи да се радујем за Француску, чије ће ране на та ј начин зарасти врло брзо, али морам додати да се радујем више за Немачку и за себе самог! Никад нико неће имати више користи од својих добрих дела као Немачка, која враћа Француској њену величину и њену слободу!... Желим вам лаку ноћ. )

ВЕРКОР (Свршетак у следећем броју)

+