Naša pošta

И ИНИНННУ а НИ РНННИИН

и“

128 НАША ПОШТА

БЕЛЕШКЕ ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Према последњим вестима, нарочита комисија која је радилана израда нозог чановначког закона завршила је рад. Нацрт ново: закона већ је дефинитивно редигован и ускоро ће се сазнати и његови детаљи. Према новој подели, анаместа досадањих категоријаигрупа, заводе се чкнови и разреди којих има 10. Према нарочитој Уредби, која ће бити саставни део Закона, извршиће се превођење чиновника из досадашњих категорија и група у одговарајуће разреде.

Досадашњи чиновници 11 категорије по новом закону долазе у Х—У1 разрел, чиновници П категорије у ТХ—У разред, а они из 1 категорије у УШ—Гразред.

Друга једна важна одредба односи се на пензије. Породичне пензије преузима посебан пензиони фонд, који се заснива на сасвим модерној основа.

Нови пројект закона, осим тога, детаљно регулише службени однос чиновништва, дисциплински поступак и т. д..

За сада још није познато, да ли ће нови чиновнички закон бити предложен Врховном законодавном савету. Неки мисле, обзиром на обилан гатеријал који се сада налази пред Саветом, као и обзиром на хитност чи; повничког закона, да то неће бити случај.

— Г. Министар грађевина, на основу чл. 12 Правилника опримању и стручном образовању приправника за чиновнике п. 1. и т, струке, од = септембра 1928 (П. т. весник бр. 17 из 1928), решио је да се, од 15 октобра 1930, отвори Виши п. т, течај, у Београду. На Течају ћебити 64 слушаоца, изабрана на пређашњем конкурсу а којп су отада били, као приправници, на пракси у поштама. Од њих су троица у Гкатегорији, а остали у 1 категорија. — Пуштена је у саобраћај нова директна телефонска линија Сарајево _-Ужице која ће везивати Босну и Херцеговину са западном Србијом. Ускоро ће бити готова и директна телеграфска линија Сарајево—Ужице.

ДВЕ ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ Време, 19. 1Х, публикује „Поводом једног јубилеја (50-то годишњице

брака). г. Панта Михаиловић, стари пензионер, први пионер и инсталатер , У

гелефона у Београду (1882), друг Николе Тесле и први конструктор динамо-

„машине прича интересантне успомене из младости“.

Трговински гласник, %. Х. доноси белешку ,, Једна ретка прослава педесет година брачног живота г. Јована М. Јовановића, помоћника тенералпог директора пошта и телеграфа у пензији“.

— Честитамо поштованим слављеницима! Одужили би и последњи дуг струци, у којој су били, кал би за њен чагопис написали своје успомене.

КРОЗ КЊИГЕ И ЛИСТОВЕ

Политика, 26. 1Х, доноси уводни чланак „Совјетска трговинска офачзива“ у коме се истиче како Совјетска влада све више сузбија бирократски централизам, који прави лепе планове и рђаве послове. Поједине области производње и трговине добијају све ширу аутономију, дасу у стању боље деловати и имати већу слободу кретања. Примењује се трговачки принцин модерне капиталистичке привреде: централизација и специализација — по гранама. Резултати се огледају у совјетској трговинској офанзиви, која се осетила на светском тржишту. На самом њујоршком тржишту, извесни руски производи јевтинији су од домаћих за читаву трећину.

Правда (19. ТХ 1) газргам јајна! о зикоби кој; зе ројамго !зтеди зексјја па оуогофЗијој зкирзубт ОдгиХепја јисозомепзков исие ефуа, хазћира пиСцепје да зе тезјо задазпић реб, зада рокгајпаић зексја — огваттасја гамеде ро рон СКој роде жепије, одпозло ро Ббапомлата. Ра ђиде из

ји агдаупе рон Ке од 6 јаппага.

П. т. т. часопис у Атини почео је да излази, уз помоћ Министарства.