Naša pošta

_ БРОНЗАНА ИЛИ ГВОЗДЕНА ЖИНА 139

То је, Каг ЊЕ зе тогајо ројек дгиреба 1141 уробјеуан ра задијет, каког фид! ри узакет падајјпет партедоавји 1п прајтао, да бо попа бг буо о рортаућо ор рта рмћодијера паргедоуапја.

Ра бе пекај! Узака фтексјја пајђојје рохпа 5уоје родтејепо овеђје 1п хабо пај 51 зе паргедоџапја уг5Џа је ро ргедјогћ Фтекојј. Се зе Ђодо кај ртед1ог1 Атексј уробетаћ, 100 јаћко ртермбалш, да Ђодо партедоха у рту! уг5 от, Ја паргедоуапје пајђоје загршјо. "Тако Ђодо рм5н па зуој габгп ош 2 одсоуоглејбо 5 :ћо 1 ра рођбо КуанКкасцо.

с

БРОНЗАНА ИЛИ ГВОЗДЕНА ЖИЦА

За телеграфске ливије данас се употребљава гвоздена поцинкована жица и бронзане жица. Уопште узев прва врста жице употребљава се за унутрашње линије, док је бронзана жица предвиђена за међународне линије.

Гвоздена жица прва је примењена у телеграфији и то из разлога, што је у почецима жичне телеграфије она била знатно јевтинија од бакарне. Поред тога она је, што је од значаја, потпуно задовољавала потребе, јер обични а орве и хјувови апарати не постављају скоро никакве услове за електрични квалитет линије.

Као што је познато, гвоздена жица не вадржавг се дуго као нова. Ивложена на линији временским непогодама, ова рђа и наједа се; ово се примећује нарочито у близини хемиских фабрика и желевничких станица. Услед тога њен се пречник смањује, а услед тога опада њена механичка отпорност, а расте електрични отпор.

Насупрот томе, бронзана жица далеко је отпорнија према непогодама, те стари приближно два пута спорије од гвоздере. Рачуна се, га гвоздена жица остари за десет година, док бронзана жица губи своје квалитете нове жице тек после двадесет година.

И поред својих мана гвоздена жица се доскора употребљавала скоро искључиво у градњи телеграфских линија, јер се сматра као знатно јевтинија п довољно је добра зе стару телеграфију. Повећање отпора линије услед смањивања пресека компензирало је тиме, што су батерије појачаване, те је на крају линије ппак добијена довољна. јачина струје, да апарати функционишу исправно. Што се пак тиче сметњи, које настају услед прекида старих телеграфских линија, оне не претстављају велику штету вбог сравмерно слабог саобраћаја, који се њима преноси.

Ствар се ив основа изменила у ковије време, кад су се у телеррафији појавили брвоходи телеграфски апарати. За правилан рад тих апарата, телеграфска линија мора да у извесном размаку времена остаје непроменљива у погледу електричних особина. спроводника. Овај услов немогу испунити линије од гвоздене жице те се као једини излав намеће примена бронзане жице. Зато се данас за међународни саобраћај употребљава искључиво бронзађа жица од 3 мм, која се ва ово показала као најповољнија у електричном и механичком погледу. Међутим у крајевима, где нема велике опасности од леда, могла би се слободно узети бронзана. жица од 2,5 мм, пошто је у механичком погледу довољно отпорна,ану електричном погледу може задовољити.

Занимљив је факат, да уошште узев бровзана жица. је за телеграфску експлоатацију, поред бољег квалитета и брзог рада, стварно јевтивија од гвоздене. Ради грубог упоређења узећемо телеграфску линију од 8 мм ув услов, да хоћемо да имамо једну стварно добру линију, те се гвоздена жица има заменити после 10, а бронзана после 90 година. Претпоставићемо да су цене гвожђа и бровзе 6 односно 25 динара по килограму.

Бронзана линија од 8 мм стаће по километру, бев изолатора: 69 кгр по 25 динара = 1575 див; са повлачењем стаће по километру 1675 динара и трајаће 20 година. После тог рока жица се замењује и стара се