Naša pošta

| | | | ' +

144 НАША ПОШТА

— „Политика“, 29. Х, доноси написдр. П.С. Тутунџића о међународној електрификацији Европе — предлогу који је изнет на последњој Светској конференцији енергије. Истиче користи које би потекле за нашу земљу искоришћењем великих количина електричне енергије којима располаже. — „Правда“ ,8. Х , доноси разговор најбогатијег човека на свету, Форда који вели да се његова политика. састоји у овоме: треба радити и радити, производити и старати се да радници добију што веће плате. Најзад, треба се старгти и о томе да људи добро живе п да су задовољни.

Форд верује у будућност, премда ов реч „будућност“ стално избегава. Нема епоха! Развитак човечанства је бујна, брва река. Ништа тај развитак не може зауставити, викаква реакција не може напредак угушити. Може га семо привремено кочити и тиме донекле умањити његову брзину“.

ОДЗИВИ

— Генералштабни бригадни генералг. Јован Д. Веселиновић, начелвик у Главном Генералштабу, новопостављени командант Дравске дивизиске области, послао је претплату за једну годину. Захваљујемо уваженом Г. генералу на пажњи а још више на интересовању за стручни лист установе која треба војсци и која је саставни део војске у рату.

—__ 1' Џтоп Розћаје, лист Међународног бироа светског поштанског савева, Де Јоштпа! Тебртартдие, лист Међународног бироа телеграфског савеза, Де Кегав, п. т. т. часонис у Паризу, редовно приказују свеске нашег часописа.

— Каззеспа депе Розће, де! Тетевтај е де! Те!ејот!, угледни часопис који излави у Риму (уза аде! Зетепало 76), у свесци за септембар, даје приказ „Наше поште“.

ОДГОВОРИ

—- Упућено нам је питање: „Кад се препоручено писмо упућено из наше земље за иностранство изгуби и нестане на територији наше земље, т.ј. које уопће није изашило из наше вемље — да ли пошиљалац има право накнаду преп писма као за иноземство или као ва унутрашњост наше земље 4

Одговор се налави у чл. 5љ Светске пошт. конвенције закључене 1999 год. у Лондону.

— Загреб. Тачно је и свима познато како је тешко материално стање п. т.т. особља. Наш часопис му јем пажњу посветио. Ипак не мислимо да се бар неколико њих заједно не могу претилатити на један

примерак. То је за душевну храну. Тешко нам је и замислити савременог

службеника који не прима и не чита бар један часопис или лист своје струке.

Г. М., Шибеник. — У писму кажете да „Наша пошта“ „не само пружа могућност бољег познавања струке, него да је и мајка, која ће на уздисај службеника дати утјехе и савјета“. Часопис ће и даље вршити своју

дужност. Особље, пак, још није дало довољно доказа о потреби „таквог

гласила. Има пошта и са50—400 службеника, које се нијесу претилатиле ви на 4 примерак. — Што се тиче вашет личног питања, нашли сте ивди-

ректни одговор у св. за октобар и новембар.

КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

„Наша пошта“ наградиће са 150 д. најбољи напис 0 теми Стручна литература. У чланку треба проучити и узроке, зашто је недовољан управо слаб интерес ва стручну литературу у нашој п,т. т. струци, као и како би се узроци лечили Напис може садржавати највише % стране. Рок 15 јенуар 1981.

Молимо уредништва појединих п. т. листова, који излазе у Загребу и Љубљани, да нам упуте своја мишљења. по истој теми. Овакве анкете могу отклонити зло које постоји. Нема напретка онамо где влада равнодушност, апатија.

ВЛАСНИЦИ : Д-Р ПЕРО ШОЋ И МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ

па с а