Naša pošta

49

Млађи чиновници Ни П1 категорије не жале што је 1 категорија овим Законом добила повишице. Напротив .Они желе самодасеувиди,да је егзистенција потребна и нижем чиновништву, које сем плате по чиновничком закону не ужива никаквих бенефиција.

Крајње је време да се увиди, на кога лежи огроман пооао поште, телеграфа и телефона,и при изради Закона да се доносе одлуке, које ће бар унеколико ублажити јаде и незгоде материјално слабијих! Не сме се убијати воља радног особља, стварати огорчење и убацати мржња међу чиновницима. Неравноправност уништава амбиције млађег особља, а где нема амбиције — племените, нема ни ваљаног рада.

Приликом ступања у п, т. струку пре рата,није се од тадањих службеника тражила матура, већ шест разреда гимназије. Том приликом са најмеродавнијих места речено нам је: Будите добри, радни, поштени па ће ваш труд бити награђен. Ви ћете бити наши наследници, на вама лежи струка — ви сте њена узданица! Само добрим и поштеним радом постићи ћете све и ваше амбиције биће задовољене, јер су вам сва звања у п. т. струци осигурана! — Са вољом смо прионули послу и после свршене школе са крајњим напорима, кад воља и рад нису никада били у питању, крчили смо себи пут, радећи дању и ноћу, у миру и у рату. Очекивали смо да ће, после ових незгода, како ратних, тако и послератних, доћи дани наше среће — дани, када ће рад, поштење, самопрегорење бити награђени. Али од свега тога ми млађи не добисмо ништа.

Првим законом о чиновницима затворише нам се врата Министарства и дирекција. Нисмо се ни жалили. Стрпљиво смо чекали да се створено стање поправи и нама доделе звања нашах старијих колега, а та су: шефова отсека појединих Дирекција, референата Министарства и звања виших контролора, инспектора и управника. Уместо свега тога одузета су нами сва она звања, на која имамо право, не по наследству, већ по својој способности и стручној спреми. Ми смо бачени у страну и наше су амбиције за увек покопане.

Због јако ограниченог броја чиновника 1 категорије, у управно особље уврстан је велики број чиновника П категорије који, са солидном стручном спремом, послове чиновника из прве категорије успешно обавља. Сви ови чиновници, а да се не спомињу они по поштама и телеграфима, због ограничења у прелазном наређењу закона, не могу осетити благодети побољшања материјалног стања, мада, бар они, по логици саме ствари, не треба да изостану од својих колега из 1 категорије. Бојазан је да се због овога не осете рђаве последице по саму службу, јер такви ч-новници могу постати апатични према раду.

У 5 45 Закона о организацији финансиске управе, ово је предвиђено: и чиновници П категорије могу бити унапређени са по једном групом, највишом групом Та.

Најзад, и чиновници прве категорије без факултетске спреме, новум законом лишавају се звања и положаја која су по досадашњем закону стекли, што се, — обзиром на природу п. т. т. струке и на јако ограничени број чиновника са факултетском спремом, међу којима и иначе нема још довољно искусних за све гране послова за које се тражи специална стручна спрема, — морало имати у виду. Упрелазном наређењу закона, одредбе за селекцију чиновника, у интересу саме струке, требале су бити лебералније бар за извесно време, и за више положаје не одбацивати стручне ченовнике без факултетске спреме, који су се показали достојним. И у овом погледу, у параграфу 114 Закона о организацији финансиске управе гредвиђено је, да се уколико год је могућно не поремети одмах супериоритет и да се не деси, да — без службених и оправданих разлога — млађи чиновник буде претпостављен своме дотадашњем претпостављеном старешини. И у земљама са већом цивилизацијом тај принцип није оборен.

Када бацимо један летимичан поглед на прошлост и утврдимо све чињенице, јасно ћемо увидети, да је при стварању и изградњи наше драге 'Отаџбине радно особље имало видног учешћа, штому је ол меродавних у више