Naša pošta

58

„Време проведено у ратовима, које се по ставу П чл. 282 Финансијског закона. за. 1922-23 год. признаје за. пенвију, урачунљиво је у свом ефективном грајању државним чиновницима и осталим службеницима гређенског реда, као и службеницима државних саобраћајних установа, у време од 10 година. ефективне државне службе, које се по чл. 1 закона од 1 марта 1929 године траже ва стацање права на личну пензију. То је време истотако по свом ефективном трајању урачунљиво у време од 10 година ефективне службе у случајевима у којима чл. 381 Финансијског закона ва 1927-28 год. ефективну службу тражи, да пензионер стекне право на лични и, породични родатак на скупоћу.“

С.

ТЕРЕНСКЕ СЕКЦИЈЕ

Све већи развој т. т. техничке струке вахтева и све упућенији персскел за њено обављање. У току задњих годана на терену се није осетило никакво побољшање у овом погледу већ напротив. Стара гарда, годинама васпитена, у струци нестаје. Рат је прекинуо континуитет а млађи, често пута без нај'сеновнијих појмова о струци коју обављају, примају на своја плећа тешко бреме дужности. Кола су одавно зашкрипела, па се ипак не подмавују. Бележимо једву кап уља усуту на скоро већ упаљену осовину.

ТУ теренска секција у Сарајеву, једна од најистакнутијих секција у т. т. саобраћају у земљи, притиснута великим бројем млађег персонела, одржала је, у другој половини новембра пр. год., петнаестодневни чуварски куре за 12 људи.

Ако је време било кратко, то се напрегнутим радом имало постизавати што више, те су у томе међувремену чуварима одржана 738 предавања са испитивањем, У износу од 122 сата и 11 сати рада на терену.

Ових 73 предавања одржали су: ,

инж. Миленковић, шеф секције,17 предавања из електротехничке физике и чуварске администрације;

Ивезић, практ. течничар, 15 предавања са експерименталним показивањем = објашњењима т.т. апарата, могућим грешкама и начином да се исте одстране;

Перко, чин. секције, 13 предавања из познавања закона, прописа, техничког градива, израде шема и читања карата;

Нарштетер, чувар линије, 11 предавања о чуварским дужностима и теренским инсталацијама са објашњењима и практичним упутствима како се исте израђују;

Милојевић, упр. Гл. телеграфа, 10 предавања из морвеове азбуке и њене манипулације. : -

Одржато је још 7 предавања од стране других липа: 0 акумулаторима, натодним цевима, развоју бежичне тгр. и телефоније, искуствима у великим новоградњама ваздушних линија, првим помоћима код озлеђених редника, о дужностима и правима ваздушних господара, о блоковима и техничкосигналним уређајима на железницама. Затим је чуварима покавато око 40 равних експеримената ив електротехнике.

Успех курса био је врло добар.

Износећи ове појаве, мислимо, да је већ крајње време,да се у овом правцу приступи обимвијем раду. У том циљу и чинимо апел на меродавке.

ИНЖЕЊЕР

БЕЛЕШКЕ : висти из МИНИСТАРСТВА —__ Решењем г. Мннистра саобраћаја, а у сагласности сат. Претседником Министарског савета, отворена је државна пошта, телеграф и телефон на аеродрому „Београд“, у Земуну, која носи навив Земун 5.

.