Naša pošta

110

цима који се већином регрутују међу децом п. т. чиновника, који су од родитеља научени на овај посао. Један од ових добровољаца је и свима нама данас добро позната старина г. Димитрије Ђорђевић, који је тада као четрнаестогодишњи дечак кров телеграф почео службу Отаџбини.

14 априла 1886, обравована је, дакле, у Нишу, прва телегр. чета којој ва командира би постављен г. Михаило Рашић, сада генерал у пензији. Ова чета је постојала до почетка светског рата. После ослобођења, 1 новембра 1919 образују се 4 телегр. чете а доцније и телегр. чета Боке Которске. 1 октобра 1926 формирана је у Земуну телеграфска команда а затим још једна чета. 1 марта 1930 обравован је и телгр. пук у Сарајеву који је 14 априла о. г. славио прву своју славу, као успомену на дан оснивања прве чете ив које се овај пук до данас развио.

Као нервни систем о коме не водимо рачуна све док се не разболи, и тек га онда примећујемо како ради тамо негде повучен у организму, иза великог броја мишића, тако су и телегр. одељења. Као помоћни род војске, повучени у сенци челичних шлемова, равномерно куцају у свим фавама: пре битке, у току битке и по свршеном рату. Обично је историја све по(беде приписивала другима, али телеграфисте — свесне у стопроцентну вредност народне ивреке у којој је одређена иста вредност радника који, ил' косио, ил воду носио..., повучено, истрајно, присебно и до изнемоглости куцају и примају хвале од оних којима је историја битку приписала.

Наша телеграфија и телефонија иду напред. Савремено уређење наше војске не заборавља тај важни и саставни свој део. Видели смо п ону значајну реч г. војводе Бојовића „О значају телеграфа и пошта“ (, Наша пошта, децембар 1930). Тако ћемо свијош боље и корисније послужити, у миру и рату, дужности наспрам војске, наспрам службе и Краља и Отаџбине.

ИНЖЕЊЕР

5ТАТ5УПКА 1 РЕКЗОМАЈМА РОЦТКА

Џ зу. ха такво. с. „Мабе робе“ тавртау јапо је оуо рфапје. МаБ вагадпак ве озпуао па родасипа р.5.%. аб Ке, Који је здајо Мапа. отадеућпа. Маје ти ЂЏа Агада једпа текста перо дгиса, ЧгаувКа пеоо НО уагдагзка. Соуотебт о регзопајпој рошаећ, забаКао је уадповЕ тавротефуапја пада 1 зђауло је протедо ва одађтапјет.

Загадтик „Ро%ага“, и Гјобђалт (бг. од 45. Ш •. 2.) чкагаје па остебке гуапшбпе ђаке, Како п огпабауапји ђгоја овођђја дтаувКе датексћје фаКо 11 Агагота (роб. ргћода од поулпа). Т пабе је та епје да р. 5. 6. аненки + жапенеки 5 би џорге фгеђа рођојбаћ. То је уапа 1 рофгебла за ђа. Ебо рт ка да Која од зтибпјака тавргаућ ћ0 рфапје. АКо загадик

па а