Naša pošta

115.

Још није решено да ли ће се п.т. т. особље коначно превести са нравима и дужностима — по том закону за саобраћај или по одредбама Ч. в. — У наредној свесци заступаћемо прво гледиште. Навешћемо и посебне разлоге ва то.

Док се то одлучи, превођење на нов ч .3. има се извршити, у најкрабем року, у Министарству ва особље Министарства а у Дирекцијама ва подручно особље онако, како је одређено у 55249 и 250 истог закона. Звања чиновника остају иста према распореду звања((8 346). Садашњи приправници постају чиновнички приправници, а сви званичници у свима досадашњим групама добијају звање званичника (н. пр. пом. кондуктери, писмоноше, тех. раденици и т. д.). Њихова — нова звања регулисаће се доцније Уредбом. За периодску повишицу одлучује време проведено у садашњој групи н. пр. после 8 односно 6 година. одређује се прва односно друга периодска повишица. Овде треба обратити пажњу на 5 256 т. ј. на оне године које се не рачунају за напредовање. Превести се морају сви службеници за које није донета одлука о престанку службе без обвира да ли су до 1 априла дисциплински кажњени или навршили 12 месеци боловања.

— Г. Министар саобраћаја сазвао је у Београду и отворио, 18 априла, конференцију директора бановинских дирекција пошта и телеграфа. Циљ је конференциједа проучи питања побољшања п. т. т. службе у нашој држави, те ће се на сазиву претресати сва питања од општег интереса. по п. т. т. струку. Господи директорима даје се најбоља прилика да г. Министру изложе потребе струке и особља. И ми им желимо да се не баве текућим питањима, која се могу свршити редовним административним путем, већ да искористе прилику па подвуку болесна места и нагласе животна питања.

Конференција је завршила рад аб априла. Г. Министар је присуствовао већем броју седница конференције, постављао питање и дириговао расправу; давао је наместу упутства и решења о појединим питањима. Самим тим конференција је добила импулса те изашла из уског бирократског оквира, а њен исход ив шаблонског бележења разговора који остају бев: резултата Савнајемода је г. Министар дао и наредбу општег карактера; мање писања, а више акције, мање аката а више факата. Посве у духу савремене администрације која ломи стерилне методе и преживеле старинске навике у том погледу. Сматрамо да ће тако у п.т.т. струци наступити бољи дани и да ће она бити живо скренута препороду.

— Првога априла успостављен је телефонски“ саобраћај између Југославије и Грчке. За сада је установљена само телефонска веза између Београда и Скопља с једне и Солуна с друге стране. Тим поводом размењени су поздравни телеграми између претставника грчке и југословенске управе пошта и телеграфа.

— П. т,т. управа је објавила податке о промету пошт. пакета у 1930 Р. Из наше вемље отправљено је за иностранство 62.758 пакета (у 1929 г. 62.027). У нашу земљу приспело је из иностранства 915.475 пакета. (у 41929 г. 959.788).

СТРУЧНЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ И ВЕСТИ

— „Политика“, 6. ТУ, донела је приказ једне значајне књиге о ваздухопловству „РГактика ваздухопловства“, коју је написаодивизијски генерал г. Д. Т. Симовић.

ЧГорепасве рибИћасије

— рт Јо«Ко Беђаг, заменик ОПгаузке ФтеКкејје р. т., дао је џч Жашрц „ЗТохџепзка 1:адаја %. 11 1. ргауз1пјКа“. Сепа 20. 4.

-((Е Јапег Маробфпјк, аалтазп. с:поупак РБлгексћје р.6., по Бјцбцатш, патегауа дан П зуезки 5уоје Кпјсе „Вг;ојам 1п феје оп“. 1 део вгаје 52 4., П део 78 4.

Вадцје паз ројауа оуакујћ рофтеђић 1 бетејић зфтибаћ Кијса. Торо 15 ргерогибијето. ·

—Робђфиј дјазпак, 15. ГУ, допов) погтау бјапак о поуопх