Naša pošta

94

саобраћајних установа као и војске и морнарице. Истиче као задатак новог закона, да уклони у првом реду недостатке старог вакона и да нарушену зграду јединственог чиновничког права опет васпостави. То је, вели, новим Ч. в. постигнуто; главна одлика тог закона је његова прегледност и једноставност.

Г. Васа Петровић, члан Касационог суда, иначе члан комисије ва ивраду новог Ч. в., публиковао је у „Времену“, 17. ГУ, напис „Принадлежности по новом Ч.8.“. Вели, да ни у ком случају не би било оправдано тврђење да нов Ч. в. не доноси никакво увећање принадлежности. Он га управо. и доноси најефикасније: јер, с једне стране, предвиђа додатак на службу, односно — као што их он назива — положајне додатке, и ва оне службенике који их, од 6 јануара 1929 године, још не беху добили, а с друге стране, као општи, органски закон, прима начелно и дефинитивно те положајне додатке у свој општи систем, и освештава, на тај начин, најауторитативније ваконодавне интенције новога поретка: да, дефинитивним увођењем положајних додатака у систем принадлежности државних службеника, овима пружи најпотребније увећање средстава за живот.

Констатује још, да незнатно умањење личних додатака на скупоћу има своју обилну компензацију у потпуном и дефинитивном увођењу положајних додатака, а код нижих чиновничких група и у самом увећању плата.

БУЏЕТ ЗА 19312

Буџет за нову буџетску годину нема великих промена. Буџет пошта, телеграфа и телефона ва материалне расходе смањен ва 12.724.016 д., а буџет Пошт. штедионице повећан за 2.913.250 д., као ревултат промењених услова у њиховом пословању Приход држ. привредних предузећа повећан је углавном код прихода државних саобраћајних установа, пошта телеграфа и телефона и Пошт. штедионице. Г. Министар финансија у експовеу буџета констатовао је да су приходи држ. привредних предувећа, међу којима поште, телеграфи и телефони, ва првих десет месеци буџетске године 1929-30 задовољавајући. Иначе буџет расхода П. и Т. т. одељења ва 19312. предвиђа: ва личне принадлежности 3.214.754 д. (у 1930-34 д. 2.255.800); свега редовних расхода ва личне принадлежности, додатке, награде, материалне расходе (путне и селидбене трошкове, пренос поште, ивдржавање Међународног бироа, иврада. марака и др., пренос материала) д. 19.589.854 (у 1980-1 д. 47.726.033).

У ванредним расходима постоје партије: ва окуп земљишта,