Naša pošta

194 |

које се, углавном, слаже са горњим правилима, могло би послужити ово: ако се реч изговори отегнуто или певајући онда ће сугласници према природи свога изговора бити изговорени или с првим или с другим самогласником, па их тако треба и писати.

(Наставиће се)

Д-р МИЛОШ С. МОСКОВЉЕВИЋ

СТРУЧНА ЛИТЕРАТУРА „С пе Б

Сваком појединцу, поред тјелесне, потребна је и душевна храна. Настаје питање: да ли та, душевна храна налази на једнаки пријем код свију слојева, професија људи, друштава, струка, организација > Можемо слободно рећи да не. Међу онима са не, нека нам је дозвољено рећи, да се налави и п.т.т. особље. Зашто је код п. т.т. особља слабо интересовање за стручну литературу има много равлога. Навешћемо извјесне главне разлоге:

1) П. т, т. особље, и поред најбоље воље, није у стању да извјесну суму новаца дадне за претплате и купњу разних наших стручних књига, те је особље на тај начин приморано чинити позајмице код колега и на реверс узимати потребне му стручне књиге.

2) У току сваке године, а нарочито при концу, појави се известан број нових књига у којима, истином, може човјек наћи и поучних чланака, али већином у тим књигама налазе се стручни чланци чији је садржај узет из наших правилника. Од особља се, наравно, захтева да и те књиге купује. Истина, књиге ву рађене за ширу публику, али ни та публика не може тако велике користи из њих да исцрпи.

3) Чује се, да се ради на донашању нових правилника и уредаба о п. т. служби, те и када би особље куповало те књиге, онда би ове купљене књиге морало похранити, а себи стварати нове ивдатке за набавку нових књига, односно правилника. А да ли особље има расположивих новаца за тор

Има кривица и до самог п. т. т. особља, а оне су углавном ове:

1) Особље се већином сматра способним за п. т. т. службу, ако је радило извесно вријеме на појединим одељцима, и погрешно мисли да му је „непотребно“ даље усавршавање у служби.

2) Особље у већини случајева свршава поједине послове практичним знањем, не интересујући се којим је правилником такав поступак предвиђен.