Naša pošta

257

телегр>фске знаке. Само се по себи разуме, да ва сваку линију хармоничног телеграфа треба по два дупла ланца, јер се на једном ланцу може телеграфисат" само у једном правцу, и то од А. према В., а нипошто од В према А. Треба указати још на један систем деривација, гранања, навраћања, у телеграфтји са. сталном струјом, нарочито на телеграфију са сталним импулсима електричне струје у кабловима којима прети опасност од струја високог напона, где су тастер и пријемник (реле) одвојен од кабла транслаторима и где се почетак и крај телеграфск"х знакова отправља импулсима повитивних и негатувних алтернативних струја. У овоме систему телеграфије, кабл је у односу према земљи увек симетричан, и пре свега, без гкаквог полагања у земљ"“.

Инфра-акустизна телеграфија црпи корист из оне своје нарочите. особености или својства, које се састоји у томе, што је фреквенција телеграфских знакова ограниченана једну скалу, таму од 0—50 херца, а која се не употребљава за трансмис“ју реч". Помоћу фт“лтра, цедиљке, одвајају се телеграфске струје од телефонских на двема крајњим тачкама датога кабловског лонца. То бива исто онако као што се, симултано, једновремено, телефонира и телеграфише дуплексно, а на једноме само дуплом проводнику. Напротив, симултана телеграфија на суперфантомизпраним ланцима, (са 8 жица,) која се може инсталирати врло лако и просто, служи се, ва експлоатацију телеграфских веза на сталним струјама, са четири дупла телефонска ланца, који се, у исто време у телефонији искоришЋују наизменично, комбинујући се међусобно и фантомизирајући. ;

Технички услови, потребни да задовоље и омогуће све ове системе кабловске телеграф“"је на великим даљинама и да избегну све замршаје који би овуда моглл настати у телефонском саобраћају, били су предмет расправљања и утврђен“ су заједничким споразумом међународног саветодавног телефонског комитета и међународног саветодавног комптета. Формулисане су допуштене границе напона и јачине телеграфских струја као п формуле за повећавање њиховог слабљења и уклањање дијафоније, за висину напона шумова и целокупну моћност свих струја — носилица хармоничне телеграфије. На основу узвештаја прикупљених од чланова из двеју компетентних комисија, двају комитета, развијен је и утврђен метод мерења ове моћности.

План, који је поднела немачка администрација за поделу скале фреквенција хармоничне телеграф је на 12 водова, од којих почетна, основна скала фреквенција броји 420 херца, а број 120 херца означава размак између фреквенција, биће предмет проучавања једне поткомисије комитета ССТГ. Практични опити иввршен" у Франкфурту на Мајни, у септембру ове године, дали су ове резултате: