Naša pošta

259 атисати подморске каблове, чак и врло дугачке, помоћу апарата зитампача милтипл, чији капацитет рада прелава и милтипл зпарате рекордере са сифоном. 'Греба тако исто указати на покушаје телеграфије, чињене у равним земљама са милтиплапаратима а на дугачким ваздушним линијама, помоћу етруја које проносе преко проводника високе Пра Це. покушаје који су дали одличне резултате.

Експлоатација: Чине се покушаји. да се телеграфска експлоатација учини економичнијом, повећавајући њезин обим "рада. Главни Део телеграфског материјала концентрише се им даље отправља из великих транвитних станица које имају систем брзих апарата са великим капацитетом рада. Тачни прописи о правцима упућивања предвиђају, да се оптерећивање линија врши једнообравно. Да би се убрвала експлбатациона служба у станицама, употребљују се помоћна механичка средства, као што су: пнеуматичка пошта и покретни преносиоци. Пословни свет чини широку употребу телефона у предаји и пријему телеграма. Линије недовољно оптерећене укидају се а ноћна служба и служба недељом ограничавају се или укидају. · Уопште, пада у очи, број телеграфских линија редуциран је и то се види из листа мефународних пе РТРНИК комуникација коју издаје Међународни Биро.

У циљу да се избегне сувишни рад и одтерете телеграфске линије изоставља се све оно што је непотребно, као например реч: „поновите“ (терећећ) у службеним плаћеним нотицама којима се тражи понављање телеграма, (чл. 19.,5 4 с., Правилника,) а речи, које треба понављати из једнога већ предатога "телеграма, не казују се више редним бројевима него обичним. (Не каже се: поновите прву, трећу и седму реч, већ једноставно: један, три, седам.) Уосталом, баобравно мишљењу међународнога комитета (ССРТ.) врше се вада у великом равмеру, покушаји скраћивања службених овначења који се често репродукују. Ове скраћенице сабране су у две листе А и В. Листа А садржи ивраве из кодекса који се употребљава у службеним телеграмима, (например: „ба ћођ“ — за оне телеграме који се не могу испоручити, или је прималац отпутовао, или је телеграм даље отправљен поштом; или „па и х1т“ ва оне телеграме у којима је место опредељења непотпуно, или недовољно дато, или има више таквих истоимених места. Листу В чине окраћенице ва експлоатацију линија или сметња на њима. (Например: „АО за овнаку неког захтева или „ЕР“ ва немање линија или квар на њима.) Од успеха ових покушаја зависиће питање: да ли ће се и у којој мери дефинитивно у међународној служби усвојити ове скраћенице, које би донеле, по нашем мишљењу, велику олакшицу у еконлозтацији телеграфског саобраћаја.

На предлог међународног комитета ССТТ чине се даље покушаји, да се предаја службених овначења о времену предаје