Naša pošta

277

Као што добијање више групе утиче на изложен начин на периодске повишице, исто тако и добијање периодских повишица има извесног утицаја на унапређење по групама. Јер уколико чиновник дуже остане у једној истој групи и на основу тога добије више периодских повишица, утолико се већма приближује плати више наредне групе, али самим тим утолико се смањује и материални ефекат будућег добијања више групе. Вреди истаћи још једну последицу чињенице, да плата расте по периодским повишицама. Као што смо видели, чиновници са непотпуном средњешколском спремом могу допрети до УП групе, а са потпуном средњошколском спремом највише до М групе. Како сад чиновник, нашавши се једном у УП односно У групи, може добијати у њој периодске повишице, то ће се он на тај начин постепено приближавати плати прве више групе, па евентуално је и достићи. Према томе, бар у плати, чиновник са нижом средњешколском спремом може достићи, не само УП него и У! групу, односно са потпуном средњешколском спремом, не само У него и ТУ групу другог степена.

Најпре треба испунити 10 година ефективне државне службе да би тек потом, за срачунавање количине пензије, биле узете у обзир године које се нарочитим законским прописима признају за пензију.

С3

«Полиција», преко написа својих сарадника, бележи, поздравља и заступа дело прогреса наше полиције. Међу сарадницима су највећи функционери ресора Ун. послова, почињући од садашњег помоћника министрова г. Д. Матковића и великих жупана и банова у пензији до млађих чиновника и жандармериских официра.

Г. Коста Ј. Јанковић, врховни инспектор Претс. владе у пензији, истиче пре свега потребу стручне школе, литературе, часописа. Његове су речи: ћ

Партиско-политичка хрвања све су прогутала. Утолико нам је сада потребнији рад. Међу потребне радове истичемо:

4. Отварање стручних школа, разних курсева за све гране полициске службе — и то за чиновнике.

2. Невероватно смо оскудни у стручној литератури.

3. Израдити практичне уџбенике. Треба имати на уму да су они за службу неопходни. Чиновник полиције мора имати све зготовљено, сажвакано да би се могло, брзо и лако употребити.

а. Неопходност стручног листа — првокласна је. Само још кад се уочи правац и начин уређивања са потребама службе. Попови имају (и то неколико часописа, па и поштари)те би и полиција требала да их има и потпомаже.

Стручњак г. Вл. Милићевић такође истиче потребу специализирања. и констатује:

Маса наших младих питомаца, захваљујући разумевању наших надлежних, одлази у иностранство на специјализирање и са собом донесе нов дух и већ опробане практике западних полиција које се затим врло брво | и код нас примењују. Ми данас имамо кадар младих људи са пуном енергијом и модерним схватањем. -

Наши надлежни схватили су потребу специјализирања и поред великог броја упућених питомаца у иностране полиције стварају и школе, курсеве, професионална предавања, за све полицајце који су позвани да се обогате и стручним знањем како би сутра у своме раду били вођени новим принципима и новим методама. Убрво на овај начин створићемо кадар способних полицајаца који ће бити стуб једног модерног доба у нашој полицији.

— Региструјемо ове напредне појаве, са жељом да их видимоим у наој п.т.т. струци,

1) Курзив је наш. Зашто чуђење — Ур.