Naša pošta

331

ПРЕГЛЕД

КОНКУРС МИНИСТАРСТВА

Први конкурс у п. т. т. струци који је расписао Министар саобраћаја, Г. Лазар Радивојевић, о ,„Општем побољшању телеф. службе“, објављени у ,Нашој пошти" (април 1931), извршен је као што је саопштено у св. за септембар 0. г., стр. 238.

Саопштено нам је са надлежног места,да писци ненаграђених радова могу преузети своје рукописе код члана Оцењивачког одбора г. Ивана Шарића, вишег саветника Министарства за п. т. т. струку.

__ „Наша пошта" моли учеснике конкурса да јој уступе своје радове у циљу публиковања.

ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Одељење пореза Мин. финансија упутило је распис свима финансијским дирекцијама у погледу плаћања службеничког пореза службеника који врше ноћну службу у поштама, телеграфима и телефонима, као и за спровод поште железницом, који гласи:

Награде за ноћну службу у поштама, телеграфима и телефонима, које се рачунају дневно, а исплаћују месечно по списку, подлеже плаћању службеничког пореза у смислу чл. 89 Закона о непосредним порезима, а према табели уз чл. 95 Закона.

Награде за спровод поште железницом „које се исплаћују дневно, опроштене су од плаћања службеничког пореза према одредби тачке 2 чл. 8 Закона, пошто се ове награде имају сматрати онеровним принадлежностима дотичних службеника. Уколико ови службеници добијају јоши посебну награду — сем путне дневнице — за ноћну службу, ове награде подлеже плаћању службеничког пореза из чл. 95 Закона о непосредним порезима.

— Решењем г. Министра саобраћаја а пс споразуму дотичних управа, отворен је телефонски саобраћај из појединих места у Југославији са повећим бројем места у Немачкој, Аустрији, Чехословачкој, Италији, Швајцарској, Мађарској, Грчкој и Пољској.

— Поводом случаја, да су неки отпуштени несавесни телеф. радници од претплатника изнуђавали мање или веће суме новаца, а под видом радова, који су се имали вршити на њиховим телеф. апаратима, п.т. управа је известила да т. т, технички органи нису овлашћени, нити имају по"требе, да на лицу места узимају од претплатника новац било ва извршене радове било за куповину материјала или апарата. Истовремено умолила је претплатнике да од сваког лица које код њих дође и захтева новац, било за какву сврху, узму легитимацију и пријаве га полицији и Градској т.т.т. секцији. ; ;

— У упутству за попуњавање пријаве за примање породичног додатка. на скупоћу, кога је издало Министарство финансија, прописано је да ће се као доказ о заједничком односно одвојеном животу, сматрати уверење које се поднесе од стране општине или полицијске власти. Како је у 5 90 Ч. в. наређено да државни службеници имају бев одлагања пријавити непосредном старешини све промене у својим личним и породичним односима, то је ради растерећења администрације а на основу става 1 516 Уред-