Naša pošta

340 %

је вршио пренос. Министарство пошта је сматрало да је случај неодољиве силе па је одбило да пошиљаоцу исплати накнаду. Суд је, пак, нашао, да су неосновани равлози Министарства, те да није случај неодољиве силе, јер није изнад индивидуалне воље, већ се случај могао предвидети кад је пренос вршила нека старија жена а на слабо посећеном путу. Државни савет и Касација раније су се изјаснили у истом смислу и одлучили су да крађа, макар и оружаним нападом, не претставља увек случај неодољиве силе, већ да сваки случај мора бити расматран сам по себи.

П. ШОЋ

ПРИМЕР

Управно-административни часопис „Полиција“ у св. за октобар саопштава да је ва конкурс, који је установљен од пре две године у енглеској полицији, постављена ове године тема:

Границе и функције локалне и централне контроле у полицијској администрацији. Од говор мора бити оригиналан и може садржавати 7000—11000 речи. Он се има предати до 30 новембра. Могу конкурисати полицајци из целе империје.

Ко буде награђен првом наградом добија златну краљевску медаљу и 30 гвинеја у новцу (близу 15000 д). Друга награда доноси 20 гвинеја а трећа 10 гвинеја.

— Американски полицајци су преузели иницијативу да установе у целоме свету један дан у години, који би био посвећен искључиво полицији. На тај дан имале би се свуда организовати изложбе свих њених институција а заједно са њом покавати њени успеси и њено уређење како у погледу техничких средстава тако и у погледу брзине у раду.

— "Међународни суд части за новинаре. — По иницијативи међународне журналистике ваступљене при Лиги народа у Женеви, установљен је у Хагу суд части ва новинаре, чија бе решења бити обавевна за чланове међународног журналистичког савеза којих има на 80.000.

Задатак овога суда части састоји се у томе што ће чувати журналистички позив у свима земљама, чист и светао, одржавајући њихове обичаје и бриге и јачајући њихову, свесну одговорност. Слободу мишљења појединих журналиста као и карактер и правац појединих листова У политичком, религиовном или у коме другом правцу и надаље ће чувати да остане нетакнути.

При свечаном отварању овога суда присуствовало је 40 новинара из 22 равне државе.

ПРОСВЕТНО-ЕТИЧКИ ПОКРЕТ

Изложба. — Изашла је из штампе књижица, која садржи приказ свега онога што је недавно Видовићев просветно-етички покрет изнио на својој изложби у Сарајеву. Подацима, документима, цифрама, "брошурама, ревијама, својим посебним школским уџбеницима за самоуке, онда задаћама ученика вечерњих и дописних школа приказан је на изложби и сабран у ову књижицу сав 11 годишњи рад етичког покрета. Цифре о раду покрета врло су занимљиве и те цифре показују, да ни једна друга просветна и културна установа у нашој земљи није дала толико плода, извршила толико просветних и са толиким одушевљењем прим„љена од народа као просветно-етички покрет. Само пар података, што их наводимо из „Кратког прегледа изложбе“, нека илустрирају рад и успехе покрета. У једној години је етички покрет распачавао до 180.000 титампаних дела са моралном садржином; одржао до 28.000 предавања, припремио за испите у средњој школи до 1.300 ученика у једној години, годржао у једној години до 900 аналфабетских течајева. Таковим би се радом сигурно могли да поносе и највећи народи. Књижица Кратак шреглед изложбе Видовићева просветно-етичког покрета стоји само 2Д.