Naša pošta

47

'Ево неколико цитата из тога интересантног чланка који је нашц колега публиковао у немачком листу: „Решвеће Мегкећтазе ипо“.

„Револуционарни покрет поштара иде далеко у прошлост и био је у непосредној вези са централним револуционарним комитетом. У овом реду људи јасно су се разликовале три организације: поштари, телеграфисти и градске писмоношце равносачи. Ове три организације формирале су ваједнички један Саобраћајни револуционарни комитет, који је увео учешћа у револуцији 1930 г.

На дан 14 априла, у три часа после подне, једна црвена поштанска врећа, симбол револуције, истакнута је на Министарству Саобраћаја.

Први резултат од тога за пошту био је преображај Генералне Дирекције П. и Т. придодате до тада Министарству Финансија, а тада самосталном Министарству Саобраћаја, које је установљено декретом од 14 априла. Овом приликом назц колега Алба, одржао је један говор у коме је, пламеним речима тражио побољшање п. т. особља.

Декрет гласи:

„Изванредни значај п. т. т. службе која дејствује као самостална дирекција нагони Владу Републике да прогласи следећи декрет:

5 1. Оснива се Министарство саобраћаја, коме се подвргавају све врсте службе до сада потчињене Дирекцији П.иТ.

5 2. На предлог новог министарства, Министар Финансија стараће се да одобрава све потребне кредите који треба да се садрже у буџету.“

Нови Министар саобраћаја именован је у лицу Дон Диега Мартинец Баррпое.

Ефекат особља трију организација (синдиката):

поштанских солунбсника ји сек ината век ан: 000 телеграфских службеника о ен елини напуни зачне па ени +: 4000) Рт | [4 ___- — - ~ |.

Ове цифре свакако да су знатно порасле од дана њихове публикације Шпанске колеге су одмах основали један стручни лист, О. Т. Т. (Соггеов, Тејестарће, Тејерћопе). Секретар међународног п. т. т. савеза именован је и узет за сталног сарадника.

Штрајк телефеониста у Шпанијц.

Због недовољних награда ступили су 6 јула пр. г. шпански телефонисти у штрајк. Према изјави Владе ивешили су дело саботаже. Ма шта се говорило, штрајк је војон изванредном жестином. Треба имати на уму да су телефонски службеници у Шпанији, приватни а не државни службеници, а телефони су уступљени приватној индустрији још за владе Примо де