Naša pošta

49

чланови са организацијама. Основна идеја ове изложбе је: да се покаже како организације примењују главна начела и управљачке линије своје партије. Свака република, област и сваки округ биће претстављен на ивложби да би се омогућила упоређења.

„Пролетарии евјази“

ХОЛАНДСКА. ИНДИЈА Борба противу редукције награда. ;

Савев поштара у Холандској Индији скупио је потписе свих својих чланова и послао Влади у виду петиције противу одлуке да се награде смање са 59 од 1 јула ове године оним службеницима који месечно примају више од 50 форината. (50 22.75 == 1137.50 дин.).

МЕЂУНАРОДНИ ПОШТАНСКИ САВЕЗ И ДРУШТВО НАРОДА. Орган наших француских другова: „Р. Т. Т. у броју од % јуна пр. г. истиче жељу да се међународни поштански и телеграфски савез споје са Друштвом Народа. Пакт Друштва Народа допушта такво спајање. РА 4 МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ

СТАТИСТИКА Соли

Једна од врло важних служба целога света свакако је статистика. Она има један специјалан карсктер, који се може равјаснити само помоћу њеног посматрања и посредовања. Могло би се рећи, да је статистика стара колико и цео свет, али прва који је систематски изложио политичкоеконоски опис државе, 1606—1681 био је Х рман Конриг, проф. универзитета у Халлштату. Његова излагања праћена су од стран, многих универзитетлија. (Ово његово дело продужио је и усавршио, 1749—1772, Готфрид Ахенван, проф. универзитета у Марбургу. За њега статистика остаје чисто дескриптивна наука, гли његовом заслугом статистика добија много и он поставља боље основе од свих осталих евојих претходника тј. успоставља тесну веву између статистике и јавног живота.

Сасмилт, 1707—1767, усвојио је методу препоручену од стране енглеских „политичких аритметичара“ (Граунт, Пети) и прибегао је бројним изразима уместо литерарном описивању.

Адолф Кстле, (рођен у Гану 1796, умро у Брислу 1874), мотке се сматрати као отец модерне статистике. Он је установио, да је предмет статистике друштво, не озмо политичко друштво, него и грађанско друштво; он сматра живот државе у најширем смислу. Кетле је учинио велику услугу науци у поглељћу статистике. За њим долази Марк и др.