Naša pošta

58

и неко време директор Мин. исхране и обнове земље. Г. Ђоновић је очувао интересовање за п. т. т. струку и пријатељ је њеног препорода. То је показао и „Трг. гласником“ који је досад уређивао.

РОИВШКАСЈЈЕ Т УЕЗТТ — Р.1. огетк Мт. заођтабаја. —- Вгој од 16 десетађга 1931 допог! такопе: о тате 7Лакопа о р. |. |., о гтапјепји рмпадјетози, 10 Коуапји зтеђгпог помса Као 1 табгразе Р., Т. +. оде јепја 1 Р. федотсе. Џ бгоји оа 1 јапшага 1982 допоз; СезБ Ки овођи о Моуој годин Митега заобгасаја 2. Гал. Каатоојеотба. Сазћи Ка 5е таугбије: „ЏО орбђет парога 1е4 1 хаједтиека изрећ“.

РгауПа о дгаупџт 5 ибана зришта ла бпоутшека гуапја по р.:. 51а 21. Моје ве гест да 51 ртауца шедји пајбојје 1 пајргестатје 1хгадјепа ргауПа Која 51 роједит гевол ргорганћ па озпоуп 5 14 1 260 С. 7. од 31 трагфа 1931. — Џ зетт газрјза 1 заорфепја пајалипо каграа 8 — бипасепје ЛаКопа о утет) Хакопа о р. 1. 1., Бг. 9 о Ккојапдоуапји 6. |. гадоуа Кој; зе угбе џ геди. — у оуај Бгој „Хечика“ ртЏохХеп је ртевјед задгипе Р. :. оезплка та: 1931,. ттадјеп ро ртојеуцпа, 1 за аНађећзкип ртегедот уа;тић ргедтеђа 1 задгјаја та 1981.

— Радио Београд, илустровани недељни часопис (Београд, Ускочка 8). Уредник д-р В. Кујунџић. У свескама за прошли месец, поред забавне садржине, доноси домаћи и страни радио програм.

Претплата: годишње 140 д., полугодишње 70 д., тромесечно 85 дД., шаље се на чековни рачун бр. 52461 код Пошт. штедионице.

— Прва књига у обновљеној Србији дата је у штампу 5 марта 1832, а први број ,„Новина Србских'' отштампан је 28 марта 1832. Г. Мих. С Петровић, у „Политици“ од 6. јануара, бележи из „,објавленија“ Новина: А цјена биће им: два талира на годину. Цјена ова мора се платити у напредак за сву годину и онда, кад се ко запише, да ће да је држи. Будући да у нас јоште не има свуда праве поште, на којој би се човек могао на новине записити, и преко које би је примао; то ће се, по високом налогу Књаза и за сада записивати на Новине Србске код судова нахијски: судови ће ји раздавати онима, који ји буду држали; но она Господа, која ји буду држала, дужна ће бити слати нарочите своје људе, да ји од суда примају, које је тим лакше извршити, што се у сваком суду или поне у чаршији мјеста у коме је Суд Нахиски сваки, или сваки други дан, налазе Срби са свију страна. Судови Нахиски умољавају се учтивјејше, да шиљу како имена и презимена оне Господе, која Новине Србске желе имати,и на њих записиватисе, а тако и два талира пјене њине доле подписаној књажеско србској печатњи у Крагујевцу.

— Политика 13 1 садржи уводни чланак ,„Наш свет кроз педесет година" од Х. Џ. Велса, који диже вео са тамних страна које човечанство воде катастрофалности. Овај значајни напис, који је изашао о Новој години, а чије је прештампавање и у изводу забрањено, осветљује пут како да се свет ослободи фантастичне утопије па да отпочне нову историју.

—Ваписи, Цетиње, свеска за јануар, доносе студију инж. Благоте Радовића секретара Трг. коморе: „Аутомобилизам и аутобуски саобраћај у крајевима где нема железница“. Обраћамо пажњу позваних на овај озбиљни напис, који допуњава мишљење Савеза аутобуских предузећа о питању аутомобилизма и узроцима његове кризе.

· =— Правда 131 доноси „Колико пишемог Један милион кгр. писама. Интересантна статистика промета београдске поште за 1931 г.7,

| Ооо словенска искра, орган јужнословенске омладине „Новог. покрета“, у броју од 6 јануара саопштава да је у „Новом: