Naša pošta

Лондону, која ће служити искључиво по средовању иностраних телеф. разговорима, моћи да обави 90 од сто свију разговора на већем растојању. | у («Правда»).

— Француска је предвидела у буџету за 1932-8 нових п. т. чиновника _ 9523. | 5

— У овоме веку брзина и писма морају ићи брзо. На поштанским аутомобилима у Француској намештене су кутије за писма.као на во-. вовима.

— Аксион, п. т. лист у Џаризу, бележећи премештај министра пошта г. Герниеа у Министарство јавних радова и трговачке морнарице, мисли да са њим није ништа изгубљено. Речи, вели, нису биле праћене акцијом; сићушне комбинације у уском кругу сићушног кабинета.

— Савез п. т. т. службеника Француске закавало је свој конгрес 7—9 јуна 1932.

— Ватиканска држава издаје нову серију марака од 18 разних вредности. — Бугарска је увела једну новину у циљу бржег разношења поште по Софији. На свака трамвајска кола у Софији биће прикачена по једна поштанска кутија за писма. Вађење ових писама вршиће се неколико пута дневно на тргу Света Недеља, где ће се, у једном нарочитом павиљону, вршити распоређивање писама и опет трамвајем упућивати у поједине софијске пошт. станице на најбрже разношење.

Писма за унутрашњост земље такође ће се разврставати у поменутом павиљону и затим одмах трамвајем слати на железничку станицу.

Поштанска такса остаје иста.

— Време 13-11 доноси напис «Један нови проналазак: радиоактивни зраци без радиума. Никола Тесла остварује свој давнашњи идеал. Фантастичне перспективе једног генијалног проналаска који води општој механизацији рада, у коме човек суделује само својом — мишљу».

— Питање разних језика у Друштву народа претстављало је један тежак проблем, који је сада решен на веома практичан начин. Помоћу радио апарата и једног специјалног апарата сваки говор одмах се преводи на све језике и доставља се делегатима на њиховом матерњем језику.

— Лондонска управа пошта ће увести писање на писаћој машини преко телефона, ако се за то пријави 1000 претплатника. За инсталацију машине, везу, уређај и сталну службу плаћаће се око 25.000 динара го-, дишње. Новина се састоји у томе, што позивач преко телефона, ако не нађе никога код куће, може на својој машини која стоји у вези преко телефона са одговарајућим уређајем на супротној страни, да откуца цео налог или тражњу, те на тај начин прималац налога, иако није код куће, сазнаће за жељу позиваочеву чим се врати кући.

Скупља А.

— Њујоршка полиција је завела једну занимљиву новину. Свих 420 полициских аутомобила који стално крстаре по улицама великога града добиће емисиону радио станицу која ће стајати у вези са главном. радио-централом у згради главне полиције, како би могла да их извести што брже у случају опасности.

— Једно американско друштво добило је концесију за подизање велике радио-станице у Албанији од 150 до 200 киловата. Ово друштво даваће музичке преносе и пропагандне вести на италијанском, српском, немачком и мађарском језику. Албанска влада добиваће 50%/ чистог добитка. .

— У Чехословачкој је радио веома омиљена врста забаве и то најбоље показују велики број радио претплатника као и прилично велики „број емиспоних станица. Према најновијим статистичким подацима данас у Чехословачкој има око 400.000 радио претплатника. Само у месецу. јануару ове године повећао се број претплатника за 16.000. Овај велики број радио претилатника омогућава чехословачким емисионим радиостаницама да свој програм прошире и усаврше. («Правда»)