Naša pošta

269

Рејевасаја апомшка 15јђе 111 Кајевогје ргедаја је 2. ротобтки Мииафра ргејефауки 04 5 окфођга, Којота (та да зе фота овобјја „отпорисј ц “ега 8 45 вђау 1 С. 2. млаз ц зедти гтири пакоћ 15 водпа 5 ће, апајоспо шали поуттка тафигапаја пакоп 10 сгодпа одпозпо Фпоушка гакиће ја пакоп Зевћ содјпа за ђе.

Зротепи! поулшеј угбе 5ув розоуе Као 1 прћоу; дгивоу! галугођатш од ТХ—У гтире ра је боса 1 оргаудапо, да зе Фот озобјир аде ц зизгеј 1 даде ша о је 1 Дакоп о апоушеџпа ргедућдео.“

Како ве сомот, а УП отирц и4о је зато гуапје Веја агћауе, апајовпо атцеи =фгтикала, Као 1 ц Розе. #Бедјогтој. б

Зеапоуп ће Зекејје да зе Чпоушета ро зфауи 4 845 С. 2. обуол УП гтара ха куа зудпја рођрипо је оргаудапо, розћо је 1 општа ро 2.5фауц 5 45 С. т. офуогепа У отпра га зуа туапја. 5 ођжгота па ровеђпозј гЈиХђе ц р. |. афуцеј Као 1 одсохогпозј 1 парогап гад, роћгеђпо ЊЕ Био да ве 1 једи та 1 атцешта офуом ториспозј партедоуапоја до Кгајпје статсе.

От са 6 гахтеда згедпје 5Које тори зе остаје рта ц Баоргабајпи која, Која зе, Како ке сохом, цгедђоге о ограшластј р. +. з!гике ргедузда 1 а р. 5. 5ЕтиКки. +

Ротпаћаб! озођЦе, Које зазјаХије, ропаетао 5фгуки 1 шабегезе 51 2ђе.

5.

ПЕНЗИОНИСАЊЕ ОБОЛЕЛИХ

" Да ли последња алинеја 8 137 4. з. од 1928 и 5 118 Ч. 3. од 1981 има једно исто вначење, т.ј. да ли се чиновнику, који је оболио у служби признаје још десет година за пензију, а има 10 ефективних 2 Да ли се «овледа» рачуна као «оболење» јер наравно сваки државни чиновник, приликом ступања у државну службу, морао је поднети лекарско уверење, да је здрав.

Да ли се за пензију признаје бенефиција из 5 270 тачка 13 4. 8., чиновницима, који су ово време служили у Пљевљу т.ј. да ли се Пљевље рачуна у Јужну Србију. У решењу Мин. савета У.Б.Бр. 15637 од 12 јула 1920 јасно је означено, који срезови спадају у Јужну бију, али 4. 8, ово нигде не помиње. +

Ова питања занимају многе наше чиновнике. Ми налазимо да је између 5 118 садањег 4. 3. и чл. 137 последњи став Ч. з. од 1928 г. велика равлика. Повластица се сада само може признати, т. ј. не мора, и то само за последице повреда и озледа, али не и за оболења. По старом закону било је то право службеника и за повреде као и за оболења у службеном послу, али је та одредба доцније укинута.

Решење Мин, савета Ј.Б.Бр. 15637 објављено је у целости у «Нашој пошти», а тамо су наведени и сви срезови који долазе у обзир; у том погледу новим 4. з. ништа није мењано. Пљевље се, по том решењу, сматра као место у Јужној Србији.

5.

РАЧУНСКА СЛУЖБА

Тако важна, а од многих омаловажавана. Потребна сваком газдинству, а ипак од многих несхваћена и занемарена. Зато сам се угодно игненадио, кад у «Нашој пошти» за месец септембар о. г. спавих наслов «Рачунска служба». Писац, пак, тога чланка пише мање о самој рачунској служби, а више о једној врсти рач. чиновника, о предратним рач. чиновницима, који нису полагали п. т. испит, него само испит из државног рачуноводства. Да су се ови појавили са жељом да се изједначе са рачунским чиновницима Мин. финансија, те да: је овај покрет имао сталан материјални правац без икаквих других идеалних побуда. Једино о рачунској служби вели да рачуноводство Министарства вегетира, без организације и бев прописа, пошто се Правилник о раду специјалних рачуноводстава у п. т. струци апсолутно не може применити.