Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЗА РО5ЗТА

Аресвнавиавер #НЕЉ к. РЕЕннјнхаНи ЈИ. НЕХАНРЈИЧРЕЕНЕЋ СВЕСКА 99 БЕОГРАД, 1 НОВЕМБАР 1932 ГОД. 1Х

НАШИ ДАНИ

Техника је приморала свет да јури према такозваном развитку. Проналаском радиа и аероплана огромна земља постала је одједном мала територија.

Ж. Кајо

Било би смешно издатке ва планове (инвестиције) сматрати изгубљеним новцем. Велики део тога новца био би и са трговачког гледишта потпуно повољно пласиран, нарочито радови на побољшању и проширењу телефонске и телеграфске мреже и на изграђивању електричне енергије. Подизање друмова, мостова, докова, пристаништа и железница, имало би за последицу олакшање трговине и саобраћаја, као и искључење равних саобраћајних невгода и тиме не само донело више уштеда но што ивносе трошкови подизања, него би и вредност поведа услед тога порасла, од чега би опет држава опоревивањем вишка вредности имала нове користи. Употреба националног богатства за спровођење јавних радова требало би да буде главни циљ једне мудре политике невапослености. То је најбоље решење проблема, како да се радницима нађе реда.

Лојд Џорџ

Искуство нас је научило да емо, блатодарећи изуму Марконија, модерном транспорту и побољшањима у свима средствима комуникација, у данашњем свету сви постали суседи.

Мтусолана

Само је једна критика научна и позитивна: она која није

у негацији, него у стварању. лова Ж · Видаковић

Само орући и копајући ми смо остали на примитивном ступњу аграрно-занатске производње. Против тога ми се морамо борити и учинити све да дође до пуног триумфа аутархије и. наше привредне независности, ради које смо и ушли у рат, борили се и победили. Соцнални садржај наше земље мора се претходно изједначити са социалним садржајем вемаља западне Европе. Не буде ли то, ми, при данашњој нашој социалној структури и ваостелој организацији рада,