Naša pošta

14

Упутство за рад управе амбулантне поште, од г. Миленка. Крајчиновића, саветника-шефа отсека Дирекције. пошта, у Скопљу. Цена 15 дин. Писац је у овој књизи сабрао све оно, што је потребно управи да обезбеди несметан и правилан рад амбулантној пошти на њеном путу, а и све оно што се односи на контролу самога радаи путујућег особља. Исто тако, писац је изложио начин, како треба снабдевати 'амб. пошту прибором и потрошним материјалом и како се правилно води евиденција, требовања и зарачунавања новца за исплату дневница, прековременог рада и ноћнине. Осим тога у танчине је изнео, како треба поступити код решавања рекламација, листова обзнана и свих неуредности у раду, које су пријављене у путном извештају. Додао је и примере, да текстуално разлагање буде што више разумљиво и да се уведе једнообразност у раду.

Ова књига допуњује раније издату књигу Упутство за вршење поштанске службе у амбулантним поштама, коју је писац издао уз сарадњу г. Павла Бабића, шефа Саобраћајног отсека Министарства. Она се још може набавити по цени од 20 дин. Ове две књиге су једна целина, у којој је обухваћен целокупан рад једне од специјалних и најважнијих грана наше струке. У интересу је сваког чиновника да књиге набави.

Илустровани и. Т. календар за 1933 изашао је са одабраном садржином. Поред осталог доноси приказ „Наше поште“ о 20 годишњици њеног оснивања.

ОДГОВОРИ

— Сарадницима. — Простор нам не дозвољава да донесемо све мланке које смо примили. Због тога чека много важног градива. Доћи ће на ред.

— Према пројекту Уредбе о организацији п. т. струке, Главна управа пошта и телеграфа дели се на пет одељења, као што је било подељено Милистарство пошта: опште, поштанско, телеграфско-телефонско, рачунско-економно и контролно. На челу оделења биће начелници а на челу главне управе помоћник министров. Уредба још није потписана.

— Бићете криво обавештени. Чланови бирају управу П. т. удружења. Управа не мења правила, она само предлаже Скупштини удружења; кад Скупштина измени или допуни, подноси се надлежним на одобрење. — Званичника и служитеља са квалификацијама за постављења у звања из 1 става 5 45 Ч. з. (бивша Ш категорија) има преко 500.

Пошто овакво постављење није унапређење, то постављеним од ! наредног месеца од постављења припадају и веће принадлежности, па према том та постављења зависе много од расположивог кредита.

Кандидати се обраћу, надлежним путем, Министарству које одлучује

ИЗЈАВА Г. ИНЖ. МИЛОСАВЉЕВИЋА, ДИРЕКТОРА

Уређивачком одбору новог часописа за пошту и телеграф БА ВНОНЕ РАИ Обавештен сам да се при главној управи пошта и телеграфа и Београд уврше припреме да се покрене још један часопис за п. Тт. т. и радио.