Naša pošta

Њ

С друге стране, на дневном је реду жива и већ консолидована ак„ција о систематској изградњи комплетне Библиотеке наших струч_них уџбеника — што је, као што то сведоче стотине и стотине писама која сам. добио из свију крајева Југославије, једна од најсушнијих потреба и наше школе 'и нашега курса и нашег приправника и сваког нашег "професионалца, почев од манипуланата па све до врхова. _

Ова тешка, важна и велика мисија такође је тангирана покретањем новога часописа, пошто на његовом челу стоје функционери који претстављају централну п. т. т. управу — те ће услед тога масе нашег 0особља стати збуњене пред овим акцијама, које се потиру а ни најмање не подупиру, као што рекох, нарочито тактом рада, временом појаве и споразумом колега који покрећу нови часопис са онима који држе постојећи часопис и потписатим у циљу остварења Библиотеке.

У крајњој линији резултат ће бити: све већи неред у слози особља, све већи неред у дисхармоничким нашим литерарним покретима, те отуда и застој и хаос у струци. А нови листови и часописи и даље ће се појављивати и топити као пролетни снег... Особље ће све више постајати апатично. Оно ће се дегутирати и наше литературе и наших литерата — а његов углед и углед струке и даље ће ићи низ брдо, макар да су писмо, телеграф, телеф. разговор и мистериозни радио најнежније и најузвишеније службе, па су ту фундаментални услови да будемо најомиљенији службеници и народу и држави.

Вођен напред изнесеним опажањима и рефлексијама, сматрао сам за своју дужност професионалца да Одбору упутим ово писмо с молбом да га узме у претрес.

Конкретан ми је предлог:

1. Да за сада Одбор напусти намеру о покретању још једног стручног п. т. т. часописа, већ да се ступи у контакт са уредницима „Наше поште“ па да се добром вољом која се код Одбора појавила за бољим часописом учини свака потпора постојећем часопису „Наша пошта“ у циљу да се он подигне на жељени ниво. („Наша пошта“, у новој серији, изјавила је да јој само треба више претплатника. Што се тиче њене организације, уредништвом, сарадњом и администрацијом, може давати месечне свеске и од 4 табака. — Ур.)|

2. Да Одбор својом добром вољом помогне свим силама, које му стоје на расположењу, да се изградња наше Библиотеке подупре свом снагом од стране свију нас на добро наше струке и наше државе.

На крају, напомињем, да намеру о писању научних и супернаучних дела за нашу средину, као и издавање суперстручних п. 1. т. и р. часописа, морамо оставити за доцније, кад претходно наш елеменат снабдемо Библиотеком стручних уџбеника и популарно га о свему обавестимо „Нашом поштом“. Јер сада за научне књиге и суперстручне часописе тешко да у целој струци имамо једва стотину читалаца.

Надајући се да ће овај мој допис бити од стране Одбора примљен са оном истом добром вољом са којом сам га ја послао, имајући најидеалистичкије жеље за здравим методама рада и у максималним размерама помогнемо нашу струку и наше особље у заједничким тешким напорима ка прогресу, остајем са најодличнијим поштовањем и усрдним колегијалним поздравом.

Уредник „ПИ. п.т.т. и р. Библиотеке“, инж. ДУШ. МИЛОСАВЉЕВИЋ,

директор Савске дирекције пошта и телеграфа.

Уредници и бласници А-Р ПЕРО ШОЋ, министар у пензији, Крунсва 29, и МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ, сабетнив Мин. саобраћаја, Гарашаниноба 7.