Naša pošta

23

ОРГАНИЗАЦИЈА П. Т. СЛУЖБЕ =— Крај —

Устројство модерне п. организације сачињава колосалан вјештачки орган, који заједно са својим саставним дјеловима обухвата и покрива нашу земљу, и који непрекидно покреће, зближава, култивише и даје живот и напредак свим људима и цјелокупној њиховој радиности.

Овим неизмјерним органом рукују и управљају стручни неимари помоћу свога умнога и физичкога рада, који се назива служба. Ти су неимари п. т. службеници.

Ова служба од њих захтијева, да морају имати општу и довољну стручну спрему и способност, да су просвијећени, васпитани и неоспорно поштени.

Повјерење, поштење и брзина главни су принципи, на којима се п. организација оснива. Само спремни, тачни и исправни пошт. службеници ове принципе могу испуњавати. Који се п. службеници ових принципа не држе, они нијесу достојни да се својим узвишеним стручним именом називају.

=

Најславнијим и најсрећнијим даном наше народне историје, када је извршено национално и државно јединство С. Х. С., наша је п. организација ступила у нови период свога развића. Она је наставак п. организације у предратној Србији, а сада се развија и напредује, према моћи и величини нове државе, према нашим социјалним потребама и према напредовању ове организације код других културних _ народа.

Устројством Министарства пошта и телеграфа и Обласних дирекција, постављен је савремени темељ овој организацији у нашој држави. Она је, помоћу таквог устројства и рада, достигла врло угледно мјесто у концерту свих цивилизованих земаља свијета, јер је п. организација главни мотор свјетске културе и цивилизације, по којој се цијени способност свију народа и држава.

П,. организација била је угледна и у нашим предратним државама, Србији и Црној Гори, мада је морала савлађивати многе и тешке сметње, које су јој ометале развој и напредак. Најглавнија је сметња за њено истинско напредовање била, што је њена врховна управа више пута састављана од нестручних људи,и што је стално потчињавана другим Министарствима.

Другови, ви сте својим прегнућем и неуморним трудом доказали, да добро схваћате, како треба радити па да се може осигурати лијепа будућност у животу. Примјерно владање и добар успјех морају задовољити све пријатеље наше народне и државне будућности.