Naša pošta

152

Наша служба нам: императивно налаже да будемо потпуно здрави, јер само такви можемо корисно да послужимо струци и отаџбини. Међутим, баш на здравственом пољу код нас се ништа није урадило. Наша стручна удружења воде борбе око власти, а с меродавне стране није покретано ово питање. У „Нашој пошти“, пак, било је речи о тешком положају п.т. т. службеника и у погледу здравља.

Опажа се, са жалошћу, да међу п. т. т. службеницима нема ни једне трезвењачке организације, иако би за њих трезвеност морала да буде зиргета Јех. Напротив, познато нам је да с обзиром на употребу алкохола наши другови не показују тежњу да приђу апстинентима.

Видимо да и они наши ретки трезвењаци још не покрећу лепу идеју за образовањем једног п. т. т. трезвењачког кола.

Као један од прве помоћи у оваквом стању била би пропаганда и ширење трезвености међу п, т. т. службеницима.

име, свакако, не би био решен горе пеменути проблем, али би то била прва етапа нашег покрета за добро Мети којој не би изостао корисни ефекат.

Ту скоро одржан је импозантан међународни. кбнгрбе трезвењака железничара, наших ближих сродника по струци. Он је био једна лепа манифестација железничке трезвености, и служи на част југословенском гутемплерском покрету.

Можемо ли и ми нешто учинити у овоме правцу>

Радоваћемо се ако се и међу нама јаве посленици за племениту идеју трезвености. · К.

Савез трезвене младежи обавештава, да сви они који би желели да приступе у чланство трезвењачких организација, да оснују коју трезвењачку организацију, да набаве антиалкохолну литератуту или да се претлате на антиалкохолне часописе, да набаве трезвењачке значке ако су већ чланови, — могу добити сва обавештења, на захтев, одмах и бесплатно. За та обавештења треба се обраћати на ова два трезвењачка савеза: Савез трезвене младежи, Београд, поштански фах 138, или лично у ул. Пашићеву 6, телефон 24.593, и Југословенски савез трезвености, Загреб, Мирогојска цеста 4—6, Хигијенски завод. Први је савез за омладину, а други за старије. Оба савеза разашиљу бесплатно материјал за антиалкохолну пропаганду.