Naša pošta

234.

За аматерске радове свега је додељено 14 награда, о чему су објавили: „Правда“. и „Политика“ од 28 фебру-. ара 0. г. и,Радио Реогри“ у броју 9 од 25 фебруара ОР и то: почасне награде, прве награде, 2 друге награде, 1 трећа награда, аматера су награђена цевима „Арктурус“, аматера су похваљена, и :аматера су добила, као награду, радио цев „пектоду“ и трансформатор ниске фреквенције.

Морамо прибележити, да се између награђених (друга награда — 300 дин), налази и г. Иван Михаиловић — Блуме, техничар Управе пошта и телеграфа, који је изложио саграћени батеријски пријемник од 3 цеви.

КО КО КО 5о 62 |

3.

СТРУЧЊАЦИ

Просто речено има стручњакаи „стручњака“. Против ових последњих бори се ових дана и званична Француска. _ Због њих су улице Париза попрскане крвљу. –

И неки наши стручњаци као да не воде довољно рачуна о ономе што раде и предузимају. Престоничка штампа бележи ових дана сукобе стручњака у питању Земунског. моста. Резолуција Удружења југословенских инжињера и архитекта тражи да се „коњаници“ г. Ивана Мештровића, који би стајали 22 милиона динара, не постављају већ да се распише стечај (ваљда натјечај). Но резолуција садржи и тежак став, да изграђени мост својим основним линијама чини утисак приметног несклада у погледу јединства стила, због вероватног недостатка довољне сарадње између пројеката гвоздене конструкције и архиктектуре обалних стубова.

Славни уметник г. Мештровић није остао без реплике: | и одбране. Његове су речи: „Удружења су врло често клике за међусобно помагање. Лакше је критиковати негс радити, надзиравати него крчити“. Ликовним уметницима и. техничарима, г. Мештровић добацује, да нису видели пре да је Земунски мост ружан, да стубови нису у складу са модерним гвозденим мостом, већ тек сада, кад су дошли у питање његови „коњаници“. Изгледа, вели, да је то тек сада и одједном постало ружно и нескладно. Каже даље: „Хтео сам да висином и волуменом — својих „коњаника“, који би се на мосту поставили — одвратим пажњу гледалаца од оних гвоздених накарада, које нису накараде зато што су гвоздене, већ зато што су ружне. Колико је тешко | замислити модерну конструкцију без инжењера, тако је,

тешко замислити да један инжењер сазда нешто лепо 6е%