Naša pošta

281

Публика која жели да све, или само извесне (категорије) пошиљака прима сама у пошти, мора се претходно претплатити на предградак. Преградака има две врсте: са кључем и без кључа. Први су у пракси изведени само у већим поштама, док се предградци без кључа налазе само по мањим станицама. Има међутим, пошта у којој постоји и прва и друга врста преградака. Разлика између ове две врсте преградака је та што претплатник предградтка са кључем, добије приликом претплате кључ дотичног прегратка и сам подиже обичне пошиљке из свог преградка. Изузетак је једино са књиженим пошиљкама које се и овде испоручују посредовањем пошт. службеника.

Код друге врсте поштанских преградака, претплатник не добива кључ пошто ови предградци немају врата са бравама и кључевима. То су обичне преграде нумерисане бројевима од ! па на даље, само са предње стране, са које п. службеници врше расподелу пошиљака. Друга страна преградака обично је прибијена уза зид. Претплатник оваковог преградка, кад жели подићи своје пошиљке, мора се обратити п. службенику, који на предградку ради, и затражити да му овај да пошиљке из његовог предградтка.

У већим местима где постоји велики број претплатника, преградци без кључа не могу се корисно употребити из простог разлога, што би требало на преградицама одредити велики број особља које би вршило расподелу пошиљака по преградцима и у исто време издавало публици пошиљке, те би тако расподела пошиљака стално била ометана од публике. Изузетак би се могао направити једино када би једни пошт. службеници вршили расподелу по преградцима, а други испоруку пошиљака, што би апсолутно било немогуће завести. Из наведеног се види, да је ова врста преградака доста неподесна а нарочито у већим местима. С тога се преградци без кључа налазе само у мањим поштама и то тамо где је мали број претплатника. |

Тежња је Поштанске Управе да у свим поштама уведе прву врсту преградака тј. преграддке са кључем.

Како су преградци, а нарочито преградци са кључем, од нарочите важности за претплатнике, и да се број претплатника стално повећава, то ћемо даље говорити једино о првој врсти преградака, о начину расподеле и испоруке пошиљака, каб и свим добрим и рђавим странама ових преградака.

Преградци са кључем израђују се у виду ормана, али тако да су ови ормани испреграђивани на извесан број било већих. било мањих преградака. Са предње стране ормана сви су преградци отворени, како би пошт, службеници могли вршити расподелу пошиљака. Са ове стране код извезних ормана постоје крила, помоћу којих се ови преградци дотичног ормана могу затворити, а код новијих гвоздених ормана место крила има ролне. Са друге стране ормана сваки преградак има своја врата са бравом и кључем. Кључ се предаје претплатнику и овај помоћу кључа сам подиже своје пошиљке. Због овога се ови преградци и називају преградци са кључем.

Оно што је најважније код преградака то је број преградака. Преградци са кључем нумерисани су и са унутрашње и са спољашње стране Са унутрашње стране нумерисани су зато да би поштански службеници могли према бројевима преградаке вршити расподелу пошиљака, Са ове стране, поред броја преградака, налазе се исписана имена претплатника, да би се могле делити и пошиљке претплатника на којима пошиљаоци нису написали број преградка. С други стране преградци су нумерисани ради публике, да би помоћу броја претплатник знао које је његов преградак. Бројеви са ове стране практични су и због тога што претплатник