Naša pošta

10

ове спискове водати сеоски бележници. На захтев народних комесара за Пошту и Телеграф, морају се ови спискови поднети на увиђај. Овај систем је најдалекосежнији за сузбијање бесправног инсталисања радио апарата.

Мађарска има у свом Закону за пријемне радио апарате следећу одредбу: У року од 8 дана, по отказу радио дозволе, мора сопственик уређај отстранити. Дужност је да апарат, односно његове саставне делове, стави у затворен сандук запечаћен поштанским жигом, или да га преда на употребу некоме, који има радио дозволу. Ове оштре мере, које се тешко контролишу, одређене су по својој прилици зато, што многи након отказа радио дозволе, долазе у искушење да и даље примају радио емисије, или и зато, што у много случајева, пригодом промене стана, наследник преузима од предходника и радио уређај, а да за себе не тражи дозволу. Ове, према нашем схватању преоштре мере, убијају вољу на поседовање радио апарата. Сличне мере спрема и Норвешка.

Што се тиче казне за бесправно инсталисање радио апарата некоје државе поступају врло радикално.

Бугарска кажњава бесправно инсталисање радио апарата робијом до једне године и новчаном казном до 5.000 лева.

У Мађарској се кажњавају затвором од два месеца и новчаном казном од 20 до 240 Пенга. (200 до 2 400 дин.)

Белгија кажњава са 8 дана затвора и са 200 до 2.000 франака новчаном казном и запленом радио уређаја.

Немачка нема у том погледу одређених мера, и ако 6 5 Правилника о пријемним радио апаратима предвиђа казну за бесправно инсталисање радио апарата, ипак нема никакових контролних мера, осим контроле, које се врше од Поштанске Управе приликом отказа, да ли је сопственик радио дозволе прекинуо свој радио уређај.

Наш систем за сузбијање бесправног инсталисања радио апарата сличан је француском, само предвиђа оштрије мере,

Радио продаваоци су дужни саставити спискове о набављеним и пролатим радио апаратима и деловима за исте, У ове списксве је продавац дужан: уписати презиме, име и боравиште купца. Ове спискове радио продавачи крајем сваког месеца предлажу преко пошта дирекцији, која на основу овик спискова врши контролу.

Ко бесправно инсталише радио апарат, кажњава се на основу чл. 8, Правилника о пријемним радио апаратима, новчаном казном у износу трогодишње претплате и запленом радио уређаја у корист државе. Проказивачу даје Поштанска Управа на име награде једну трећину новчане казне.

Унаточ ових оштрих мера може се са сигурношћу тврдити, да код нас има још на хиљаде непријављених радио