Naša stvarnost

LJUDI — DOGAĐAJI — KNJIGE

GUERNICA

Tolalni rat je nemilosrdan... On pogađa ne samo čoveka, već i ženu i delte. Ludendorf (Der fotale Krieg)

Na palubi Citfta di Bari, počelkom januara 1916 godine. Brod je plovio pod žutom zaslavom — znak zaraze — između Drača i Mesine. Samo je noću smeo da krene, gluh i nevidljiv da isplovi bez opasnosti, pred zoru, iz zone gade su krstarili vrhovi periskopa. U poipunom mraku, zgrčeni, zbijeni, vašljivi, iscrpljeni. Prviput na širokom moru koje možda nisu ni primećivali. Radilo se o nečem drugom. Deca iz Srbije bežala su od gladi, od granata, od smrti.

Dvadeset i jedna godina je prošla. Čitav jedan živof. Vesti koje nam ovih dana govore o brodovima sa drugim imenima: Marvic, Havana, Biskaja, sa decom koja opet beže od smrfi, ne razgrću li naslage godina, ne riju li po našoj krvavoj prošlosti, koja je, evo, iznenada, na drugom kraju svela, oživela svirepo ista? Nepodnošljiva sramna današnjica.

Istorija se ponavlja i ne ponavlja u isti mah. Za dvadeset i jednu godinu, između onih prvih lovara dece, izbačenih negde na Friulu, u karantin, i tovara dece koje u ovom frenufku iskrcavaju lađe u luke, za njih zaista spasonosne, mnogo. se koječega promenilo u svelu, i učinjen je, svakako, jedan džinovski korak napred. Međutim, mračne sile istorije kao da ne menjaju svoj lik.

Gvernika, Ejbar, Durango, Almerija, Gvernika. Uspomene su odjednom isplivale sa dna naših svesti . . . Horde osvajača za slopama. Ruševine mirnih varoši. Krv žena i dece škropi kaldrmu. Kolone izbeglica razrivenim drumovima. Nitraljeska vafra iz aviona. zasipa ih. Samo da čovek negde skloni glavu . . . Okupacija, glad, beda, bolest. Besomučna smrl. Beograd, Šabac, Prnjavor, SanGiovani-di-Medua. Pu} u neizvesnost . . . Tuđa zemlja. Nerazumljiv govor . . . Sve to, sve lo mi vrlo dobro znamo .. .

U zaslrašenim očima dece, ono šlo je pre toliko godina izgledalo jedinstveno i nezapamćeno u svelu, toliko jedinstveno i nezapamćeno da nisu verovala da će se ikada moći da ponovi, ponavlja se danas. Njihove, sad zrele oči, raspoznaju danas, kroz iskidane i nepotpune novinske izveštaje, da isto to, od užasa do užasa, još užasnije samo, preživljuju baskijska deca, deca Španije. | zalo neka im se ne kaže da govore o nečemu što im nije prisno. i blisko.