Naša stvarnost

118 LJUDI — DOGAĐAJI — KNJIGE

našnjom upravom, prihvafilo se organizovanja ove umehfničke izložbe, kanališući tako borbu umelnika za poboljšanje njihovog ekonomskog i sfvaralačkogpoložaja u organizovan, solidan i efikasan napor.

Prva izložba Udruženja likovnih umefnika na kojoj učesflvuju umehfnici iz

cele zemlje, prestavlja manifeslaciju sfaleške svesti umefnika, volju i napor umefnika za sivaranje boljih uslova života i rada. Ova izložba, na kojoj hrvafski i slovenački umefnici učesivuju kao gosti iz solidarnosti sa beogradskim. kolegama i na kojoj dolaze do izražaja sva umetnička shvatanja i sfremljenja kod nas, ova izložba preislavlja jedan korak dalje u razvoju borbe koju umefnici vode za poboljšanje svog ekonomskog, stvaralačkog i moralnog položaja u zemlji. Nesumnjivo je, da samo organizovano, jedinstveno naslupanje većineumeinika po svima pilanjima koja fangiraju naš sfalež i umefnost uopšle,. 'može dovesti umelnike do polrebnih uslova za živof i rad. To je, istovremeno, jedan siguran put da naša umefnost krene napred. To je, fakođe, i jedini način da se dođe do jedne zdrave i korisne saradnje sa sredinom u kojoj živimo i radimo. Najzad, io je put i način da se umefnicima i njihovom radu: obezbedi ono pošlovanje i ugled koje im po prirodi njihovog poziva i pripada.

Udruženje likovnih umefnika se ovom svojom izložbom obraća neposredno kulturnoj javnosti, isključujući svako posrednišfvo između umelinika: i publike.

Želimo da naša dela budu korisna i bliska najširim slojevima naroda u kome živimo i radimo i kome su ona i upućena.

Moralni i malerijalni uspeh izložbe polpuno je polvrdio gornje redove: i opravdao sve nade Udruženja likovnih umefnika.

Napomenimo još da je izložbu posefilo oko 5.000 ljudi. Zafim, da je U. L. U. oivorilo anketu o izložbi, o svome slavu i o umefnosfi uopšle. Dalje, da je U. L. U. organizovalo kulturne večeri u okviru izložbe koje su bile zamišljene i osivarene kao manifestacija svesti i solidarnosti naprednih kulturnih radnika.

Istaknimo, najzad, da je izložba obuhvatila sva umelnička sfremljenja kod nas. To je izložbu podiglo na stepen polpune objeklivnosti, pružajući nam jasnu sliku o razvoiu naše savremene umefnosli, u kojoj se, tako jasno, ogleda. naša današnjica sa svojim suprofnostima ali i pozilivnim fežnjama.

Prva izložba U. L. U. preislavlja veliki korak unapred ka punoj demokralizaciji umefnosti kod nas i fo je njen najveći uspeh. To je, istovremeno„

i jedan veliki uspeh naše sredine. Ž. N.

POVODOM SMRTI JEDNOG PRETSEDNIKA VLADE

Kada je umro bivši preisednik vlade dr. Milan Srškić sva naša povre= mena i dnevna šlampa ispralila ga je sa jednom jedinom rečenicom: da je politički likvidirao i da je politički likvidiran. Nijedne reči o njegovoj slvarnoj ulozi (sem nekoliko podalaka iz njegove biografije, koji sami po sebi ne znače nišla), i o ulozi uopšie ovakvih fipičnih ministara kao šlo je bio Milam Srškić. -