Nedelja

Страна 16.

Број 27.

шта сам чинио? Ја сам поставио своје људе у околини оних љХди, које сам хтео да посматрам... Јосипа Дибоа код Кламерана и Нину Жипси код г-ђце Мадлене... — Али ја не појимам како се Нина могла да прими те улоге. — То је моја тајна... Сад чујте даље! Пошто свм у своје агенте био са свим сигуран да ће будним оком пазити на г-ђу Фовелову и Кламерана. ја сам се сад морао бавити прошлошћу и за то сам отпутовао у Бокер. Чим сам тамо дошао потражио сам некадашњег собара марки Кламерана. То јз добмр и искрен младић; он е одма опазио да му је доја долазим као купац. — Као купац?упити Проспер изнена ђено. — Јест... као житарски трговац. Не морам вам речи, да ја нисам изгледао овеко, као што сад изгледам. Пошто је он хтео да прода жито ми одмах ступисмо у погодбу. Погађали смо се цео дан и за то време попилисмо дванестину боца вина. Кад се смрачи, добри младић био је мртав пијан. Није знао шта говори. И ја купих жита за 900 дин., које ћ ваш отац опет морати продати Проспер га попледа тако зачуђено, да се г. Веудире мораде насмејати, — Метнуо сам на коцку 900 дин., али сам бар доинао целу историју Кламеранову, љубав гастонову, његово бегство, па и онај фамазан Лујев пад с скоња. Дознао сам још и то, да је Луј пре годину дана био у Кламерануда је он продао замак неком Фугеру-у, у да је жена овога купца, Михона, дала Лују један гепбег \от Итте вечери превезем се пуеко Роне и посетим Михону. Сирота жена! Сурови муж тако ју је тукао, да је постала кретен Ја јој рекох да сам Кламеранов повереник и она ми све исприча. .. Затим се полако почео дрешити завезани говор . Наишао сам главни

траг и сада ми 1е семо остајало да дознам. Лафукар, пријетељ нашега оца, саопшти ми, да се Гостон Кламеран настанио близу Олорона и купи тамо ковачницу. Он је умро пре кратког времена... Тридесет и шест сах. доцније био сам већ у Олорону. — Та ви сте неуморни! — Још како .. али се ја држим правила, да гвожђе ваља ковати док је вруве. У Олорону нађох Манусла, слугу Кламерановог, који се тамо неколико дана хтео да задржи, пре ндго што се врати у Шпанију. Он ми исприча Гастонову биографију и св што се десило до пред смс!т Гастонову. Он ми је казао и то, да Луј посећава свога брата а гостиоиичар у вароши рече ми, да је тамо и неки млад радник из Париза, који по опису није могао бити нико други взћ Рау, — Али како сте долазили на те разговоре? (Свршиће се)

/ СЛАТКО као бомбоне сигурно дејстзо без бола

Р(ЖШ Идеално срество за чишћење На свакој пастили утиснут је жиг „Риг§еп". Без овога су имитације. Прави је само у ориг. кутијама. Једино и најефт. срество против затвораЛ Тражитеу свима апотекама.

Ово је претпоследња свеска за 1909. годину. Последња (28.) свеска изаћиће кроз 4—5 дана Ове су свеске одоцниле због нагомиланостш послова у штампарији „ Србији (( , где се наш лист штампао у 1909. години.

ПРЕТПЛАТНА ЦЕНА „НЕДЕЉЕ"

ЗД СРБЈ4ЈУ: На целу годину 18— динара „ пола године 9'— „ „ четврт године 4'50 „ {?а мај и јуни ове године З - — „

ЗА ИНОСТРАЈ1СТВО: На целу годину 20'— франака или круна „ пола године 10-— „ „ „ „ четврт године : . . . . 5'— „ „ За месец мај и јуни ове год. . 3'50

Власник и одговорни уредник Стееа јт . Вмдаковић, Ломина улица бр. 57. — Штамп