Njiva
178. страна.
ЊИВА
XVIII. год.
добро доћи, да се узима маља количина меса и јаја. Масло. Употреба масла може се много ограничити, а да укус јела остане нсти. У кухиљи, а нарочито код прпправљаља јела, нека се штедп масло, јер ово је једна од најскупљпх жпвотнпх пампрнпца. Мазање хлеба маслом може се заменптп са пекмезом, искуваним воћем, медом п другим. Брашно и хлеб. Властп су већ наредиле, да се са пшеничнпм и раженим брашном што више штедп и да се хлеб прави пли меша са кромпирпма, с јечмом или с кукурузом. Нека се нико данас у ова озбиљна времепа не обазире на то, што ће му хлеб бити мало друкчнјег укуса. У кући нека се никад не употребљује сам пгаепични и раженп хлеб. Није основана предрасуда, да црни хлеб не ваља, шта више он је храњпв п угодан. У кућама требало би хлеб парочито штедпти и узалудно не расипати. Наши су стари с пода купили мрве хлеба п остављалп на страну, јер је грехота газити по опоме, што те храни. Остатци хлеба и земичака могу се врло лако употребити за чорбу, за разне ваљушке, за попару итд. Не мора се увек тазе хлеб јестп, мало бајатији је хлеб исто тако храњив. Измлевен јечам, ппринач, зоб, просо може добро у неким јелпма надоместптп пптенпчно брашно. Грах п пасуљ. Грах, грашак и пасуљ је због своје храњпвости у ова времена врло добар па се може свакоме препоручити, да богатија јела
данас њпм замени. Грах је у нас познат као сиромашнз храна, али је, што се тиче куса и храљивости, врло добар. Кромппри. Радп храњпвости и ради тога, шт.ј се могу на разне начпне нриправпти, кромппри могу бити добра замена за многе жпвотне нампрнице. Само с кромпприма треба штедљпво поступати, куватп пх неогуљене и онда истом гулпти, јер ако се кувају огуљени, изгубе много од храњивости. II о в р ћ е. Разно поврће нека се због своје храњнвости, припреме и укуса, што више употребљава и што впше сеје, јер је поврће у народној хранп врло важно већ с тога, што је храњиво и што се љим могу друге скупље жовотне намирнице заменпти. Ко има свој врт пли непосијапа земљпшта, нека сеје младе кромпире, остало поврће, купус, салату итд. Он може н себн а и другима у кућанству много корпстити III е ћ е р и в о ћ е. За шећер веле, да је то само раскошна храпа, алн то не стоји, јер је он у ствари врло важна храна п ради тога треба га, гато је могуће впше, штедпти. Како смо пре споменули, може шећер у храпи да надоместп масло. Са шећером — ако га пмадемо досга и ако га будемо чували — можемо запречпти оскудпцу и скакање цена маслу. То исто вредп и за храпу слатких јела, за воће, компоте, пекмез и мед. Ради тога је потребно, да се воће чува, да не иструне и да се тако смести или нриправи, како не ће иструнути.