Njiva

ЊИВА

Л7 V страна. лови у крстпма и зглобови.ма, за ти.м бљување. жеђ бунцаље п грчевн. Трећи пли четврти дан пза иојаве болеетп црвенн оеип по лпцу. за тпм по осталом телу, који се трећи дан претвара у мехуриће пуш' гноја: па то иастају отвореип болпп чпрпћп. пза тог дана почпљу зацелпватп, а кожа се лагано љуштн. Пза овпх карактериотичне бразготине по лпцу н телу, које оетају кроз читав жпвот. Очуваље п лечење : Строго изоловање болесннка: строга раскужба куће п свпх предмета у њој. Профплактично каламљење. У време појаве болестп морало бп ово каламљење бптп облигаторпо. 8. С к р л е т (8саг1а1та). 8сћаг!асћ. Проузрочптељ болести нпЈе познат. Како ее преноси и ширп болест? Болест се преносн и шпрп кроз заражепе предмете, особпто пак кроз дпректнп додир болеснпка, по готово. кад му се кожа љушти. Битни зпаковп болести: у почетку болестн јака грозница. а пза тога повишена топлпна тела до и нреко 41 с С. Јака главобоља, болови у врату, грлу н шпји. Карактеристични, скроз црвенп оснн коже почев од врата па до погу. Језик скроз црвен. Након четпр до пет даиа попушта црвенило коже, која ее почима љуштити као љуска куваног кромпнра. Очување и лечење: Изоловање болесника; раскужба заражене куће и н свпх предмета у њој. 5 потребљавање бања, особито кад се кожа болеснпка љушти. (Свршиће се.)

Када напл ваља во~ће брати ? На то пптање највпше њпх та.ј одговор дају, да воће онда ваља са дрвета скииути, када је сазрело. Тај одговор ннје оасвпм тачан. Оио воће. које желнмо куда послатп, не емемо дО потпуне еазрелостп на дрвећу оставптп, јер презрело воће не подноен путовање у затвореним иакетпма. оио ее раепадне. Воће са мекапим месом врло се лакпм путем расиадие п трупе. Зато увек ваља пазитп на паковање воћа, да међу здраво и лепо воће не метнемо ни мало труло воће п места пзмеђу воћа треба да испунимо меким иверјем. Воће, које хоћемо да куда пошаљемо. ваља у зору, пре сунца, братп и то руком. Прп брању пазп.мо да га руком не притискивамо. Прп брању ваља воће од.ма сортнрати. Ленше, боље за себе, а мање лепше обашко. Тако сортнрано воће пмаде бољу цену, те се паграђује труд око сортирања. Воће, које хоћемо да сушимо. оставпмо што дуже на дрвету, јер што дуже остане воће на дрвету, тим више шећера садржава у себп. Суво воће треба да имаде мпого шећера. Ако воћка нмаде мпого труло воће, онда свако јутро задрмајмо помало дрво. Натруло воће се даје од трулежа очпстптп п осушптп.