Njiva

814. етрана,

ЊИВА

XVIII. год.

Српкиња жена.

задужбине, којих пма по околици у изобиљу. За српског устанка заузео је Црни Ђорђе овај град, али га је опет морао оставити; том згодом прееелпдо се много народа у Србију п тако је нестало православпих у том граду. У Новомпазару су оетатци старе римске купке. По сата граду на северу има прастара црква св. Петра и Павла, за коју

.г.в > ^« ХЦ.ГП'! 0(034 Ј

11 » >

се тврди, да се у њој крстио Стеван Немаља; три четврт сата граду на северу налазе се ругаевпне манастпра «Т>урђевп ступови«, задужбина Немањића (Драгутина) ; у унутрашњости еамостана сачувале су се лепе фрескослике, мећу њпма и слика Стевана Немање. Три сата Новомпазару на западу има самостан Сопоћани, такођер задужбина Немањића, а на Дежевом пољу су рушевине града Дежева, у којем су Немањићи радо боравилн. На Рељиној гори уздиже се Рељина кула, двор Реље крилатога.

Туркиње.

Митровица је најисточнија варош некадашњег босанског вилајета, а важна је због жељезнице, која иде у Солун. Мптровица са тврђавом лежи уз реку Ибар у лепој и шодној равници, која рађа оеобито добрим вином. Сеница, град је на истоименој високој и неплодној равници, коју житељи зову : «Стари влах». У Сеници је Црни Ђорђе подигао тврђаву. Сеница је у стратетјском погледу нрлО важна, а лежи близу утока 1 Јане и Јабланице у Увац. Новаварош, град 'је у гудурастој долини потока Тикве. Новаварош саграђена је на бре&уљку, те је изложена вихору и студени, рдди чега ју нову »босанбком Сибиријом«.

.' 1 : > Срнкиња девојка . 7