Njiva
XVIII. год.
ЊИВА
821 . страна.
О држању кромпира. Често чујемо тужбе, да миогпма за зиму остављенп кромпир скоро сав иструне, постане неупотребљнвим. Узрок је трухлењу најчешће непажња. Ко буде више пазпо прп. вађењу, пзбирању п тражењу места. тај се не ће тужити да му кромпир труне. При вађењу кромпира морамо на двоје пазити. Прво: кромппр се тек онда вади, када је сасвим здрео. Ко буде вадио зелен, несазрео кромпир. тај нека унапред буде уверен, да ће му исти иструнпти, ако га оставп за знму. Друго је правило, на које се при вађењу мора нарочпто пазити, да се кромпир не озледи. Зато препоручујемо, да наше газде не ваде кромппр са мотикама, него са вилама, које су нарочито за ову сврху прављене п имају четирп крака. Ко с овим вилама вади кромпир, тај ће га врло ретко озледити. Кромпир се онда вади, када је време суво. Ако се то не може урадитп: онда је потребно влажан кромпир осушити, јер у гомиле сложени влажан кромпир, када се загреје, лако почиње трунути. Ко се буде држао при вађењу ових правила, тај може бити уверен, да ће увек сачувати свој кромпир од трулења. Важпо је и пребирање. Миоге газде на ово не полажу ништа. Оставе пди сложе кромпир у
гомиле, без да су здрав и леп оделили од озлеђепог п трулог. Оваке газде скупо наплаћују своју леност. Иструне им и онај део кромпира, којп су могли сачуватп. При одабирању се извађени кромпир разделп у три гомнле. У прву гомилу долазе лепи п здрави кромпири. У другу гомплу мећемо ситан кромпир, који се употребљава за пићу. У трећу гомилу одељујемо озлеђени и незрео кромпир. — Прво са овим хранимо наше животиње. Ко има много кромпира, нека исти смести у јаме, које ваља сламом покрити. Многе газде смештају свој кромпир у подруме. То се на овај начин ради. Подрум се мора добро очистити, треба уредити не само под, него и зидове. Подрум се мора на отворена врата 4—5 дана проветравати. Када смо то учинили, насумнорисати ћемо подрум и држати ћемо три дана затворене све прозоре. Тек после овога смемо уносити кромпир. Ко овако буде радио, тај је троје постигао; прво: да му је кромпир сачуван од трулења; друго: да ће му кромпир у насумпорисаном подруму остатн свеж и треће: да му кромпир не ће с пролећа почети клпјати. Пошто је кромпир врло важан не само у домазлуку, него и у сточарству, то је одиста потреба, да свако зна како треба с њим ноступати.