Njiva

10. страна,

ЊИВА

XIX. год.

Огледало светскога рата. Рат ступа ево већ и у трећу годпну. Године 1914. отпочели су бојевп п ево смо на нрагу и 1916-те годпне, а ратовање још траје неирекндно. Па дед да се запптамо : Шта нам носе будући дани? То сам Бог зна и нико други на овоме свету! Ми се можемо надати; можемо из досадашњих нојава размишљати и судити о томе, шта све може да буде. Пре годину дана ншром света трубпли су Руси: да ће о Новој Годпнп бити већ у Берлнну, у престоници Немачке, да ће руски цар вечеравати у будимској краљевој палати. Дапас смо ми заузели 350 хиљада квадратних километара руске земље и држимо их чврсто у својим челичним рукама. Русп држс само један уеки руб Галиције у рукама, а руб тај нзноси само четири хиљаде квадратнпх километара. * Лане је рекао краљ Србпје : да ће о Новој Години 1916-0,ј држати у Београду «Благодарепије» ради победе српскога оружја, а дапас тај иети краљ лута по туђој земљи. * На западноме ратишту оцепила је Немачка 50 хиљада квадратних кило-

метара од Белгнје и од Француске. Епглеска још никада није славила тако црн Божпћ, као што га је славила прошлих дана. — Месопотамске п дардаиелске погибије побпле су у свем свету оно лажпо мишлење, које су сами Енглези трубили широм света : да је енглеска флота свемоћна и неиобедима. + Италпја је о лањскоме Божнћу надала се, да ће за своју неутралност добити од нас добар комад земље — данас, након што је изгубила по милијона војника мора да се одрече своје освајачке жудње, јер — нремда толико жртвује — није могла ни корак унапред. Кад све ове чињешгце узмемо у обзир; кад гледамо пораз за поразом свих наших непријатеља; кад видимо, како они сваки дап мењају своје војсковође и планове — можемо се надати. да ће идућа 1916-та година бити по нас много боља него лањска! Дај Боже, да се нада наша у свему испуни !

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оиих, који су похитали да оспгурају себе и своју породнцу код радничке иотпорпе блапајштце. Ио свнма крајевима уземљи прже се састапци, на којима се држе соучна нредавања о користима потгорне б.тагајпице и тим ирплпкама де уписују за чланове врло многи, који мисле и на сутра, на своју будућност.