Nova Evropa

ИО. Дубровника. _ :

Jom “је само требало да запита, из којега је ве

Ко је сад начичкано. пуно гостију по нашим каванама и-го_ стионама, те за сваким столом селе бар њих неколико више него што

__могу стати, то се надамо да нам се неће замерити што у једној при=

лици, негде у Бачкој, нисмо могли пречути овај приватни разговор:

— Пре кратког времена причао ми је члан једне познате маџарске породице о свом аристократском сродству, па ми, међу осталим, каже, како има рођака који су некад у Аустрији и поред све своје умне заосталости правили често невероватну каријеру. Један је од њих, каже, био чак главни подстрекач овог светског рата! Кад-

_ год се-сетим како су та.у свету сматрали неким политичарем, морам

_ да се смејем, јер та у породици нико није узимао озбиљно, — »А ко је то биог« — Џа, — Берхтолд, аустријски министар иностраних дела.

Мени почеше падати на ум редом наши » дипломати« ... Са колико се мало мудрости а) свет!

__У Енглеској се, за време рата, дигао био читав скандал, MITO _ је војна управа дала сакупити све војне аутомобиле за оправку на једно место, недалеко од Лондона, на простору од више стотина квадратних километара, Ми се не можемо потужити да је наша војна _ управа учинила исту погрешку с ратним пленом, јер овај лежи разбацан на више хиљада места, по целој Југославији.

_ " У сремској Инђији, например, у самом месту, тако рећи насред

пијаце. кажу, стоје још данас два три равваљена аутомобила онде где су се покварили и заглибили у блато још пре две три године, минус, наравно, оних делова које су пролавници мотли скинути успут и понети са/ собом.

Мало више на случај у Енглеској а аутомобилска команда у Загребу где, како очевидци кажу, силни аутомобили стоје - и леже онеспособљени у нереду, и бев изгледа да ће скоро опет про_ радити, крај свих радионица и справа на расположењу.

"Уопште, по свему изгледа да је наша Генерална. Дирекција Плена надлештво над надлештвима у погледу реда и практичног уређења, Њена су одељења, по неком нарочитом охватању о важности овог посла, поверена најчешће чиновницима и официрима за које нема бољег ухљебија, У. том ратном плену леже, сад у пуном смислу речи, трули милијони; — а што још није потрулило и зарђало, то ће сигурно то учинити пре него што се г. Министар Фунансија сети, да би се отуда мотао лепо и без OI | народног e државни буџет.

| -_ = – (ле след _ = __ _ — __ - : __ - 0

O OVO IVOVAOTEZ

перја ивице

„=

„dB aj о и:

ет. „а