Nova Evropa

ће тек оно, након томељите демократске ревизије свога устројства и дакако уз искрено угимање у обвир свит социјалних застјеза новодобнога живота, моћи успјевати као ортанизација међународнога права, на добробит народа цијелога човјечанства.

Антун М. Петринчић.

Лига Народа, Руси, и Јадранек)у Питање.

(Писац овога чланка био је, у својству једног од наших делегата, присутан на конференцијама Лиге у Лондону, Врислу, ц Милану. Стога га доносимо жао ј- дам податак иг прве руке, џако је међутим, услед постигнутог споразума с Италијом, ак= туелност предмета смањена.)

Још неконсолидована руска држава није учествовала на Конференцији Мира, и није споменута у пакту о Лиги Народа, који је ушао као интегралан део у мировне угопоре, те због тога није ни чланом Друштва Народа, Ипак, руске су ортанизације почеле суделовати код конференција коге су од почетка, године 1919 држане по приватним удружењима у свима државама које имају за циљ да помогну официјелној Лиги Народа у тешкој борби за организацију и за успешно деловање за постигнуће светског мира, Код првих конференција оваких напијоналних удружења (у Паризу и Лондону) Руси нису били заступљени. Историјски пак остати ће интересантно, да су се на лондонској конференцији (у марту 1919) делегати јужнословенског удружења Као први сетили братског руског народа, те ставили предлог, да св Русија одмах чим буде престала криза, прими у Лигу Народа. На 3. конференцији у Брислу, децембра 1919, било је руско удружење заступљено по г. Браћанинову, с којим се делетат јужнословенског удружења сложио код разних питања те cy заједнички иступали. 4. конференција тих удружења, која су се сада већ организовала у једну заједничку ерганизацију, одржана је у Милану од 12. до 16. октобра ове године, Руси су били заступљени на њој са два своја удружења, једно је репревентовало више група људи старог режима, а друго више социјалистичких партија (и то умереније струје, небољшевика); председници ових удружења, били су т. А. Н. Браћанинов, и г. Н. Д. Аксентиев, Прво удружење предложило је писмено конференцији, поред 13 других веома интересантних предмета, и један предлог гледе решења, јадранскот питања. Конференција није допуштала да би се отворила дебата о оваквим конкретним актуелним питањима, Због тога, није мотао доћи у расправу рускому предлогу слични предлог делегата, јужнословенског удружења, који је тражио да се јадранско питање реши по жељи пучанства у спорним крајевима. Ипак је наш делеГат успео да ће његов предлог бити штампан и раздељен међу чланове конференције те придат протоколу, Шта ће се догодити са Dy-

335