Nova Evropa

ваувима на њему прво место, сад после рата; што прождире највеће своте; Не социјална скрб или просвета, нето још увек војништво! Па напокон, и одговорне личности код социјалне скрби и тросвете, већим су делом само дилетанти и експоненти појединих политичких странака, а нису никакови одгајитељи младежи и деце. Свима су најпрече њихове страначке дужности, а својим се ресором баве само онако увгледице. А кад и дође једном, као случајно, способан човек, вољан рада и реда, пре нето је ишто још и започео, мора да иде, а његово место заузима други, можда посве друтачијих начела и интенција, да децу нема разумевања, за децу нема новаца, за лецу нема зграда! По 60—70 их је натискано у једноме разреду! Погледајте их само Јутром кад иду у школу! Сваким да“ ном пропадају. даномице слабе! За. децу нема љубави ни помоћи ни откуда, јер је политика и странчарење важније од деце! То је наша рак рана, и на ту досада тако мало спомињану страну наших јавних прилика хтео бих да упозорим нашу јавност и да довикнем новим народним заступницима при уласку у Конституанту, да не забораве једно: да је у деци будућност наша! B. Gussich.

6) Господарско-шумарски факултет у Загребу.

Ових дана навршује се година дана како је основан господарско-шумарски факултет у Загребу. Ако уважимо, колики је то 'посао организовати овакову школу, мораћемо признати да је досада прилично тога учињено. Али се бесумње могло учинити и далеко више. Ми желимо у овом прегледу да се Dar мало засад само на господарском одјелу овог факултета.

Господарски одио смјештен је у згради бившег учитељског конвикта, који је у ту сврху и адаптиран. Дијели овај уређај. поРЕЦИ тјесноће зграде, само је провизоран. Кашње ће се морати све

танова и у већем опсегу да гради, Досада је већ готово уређен за50 ва живиногојство, а уређује се вавод за мљекарство, и лабораторији за пољодјелство, билиногојство итд.

Велику тешкоћу осјећају слушачи овота факултета усљед помањкања литературе, Посве је разумљиво да оснутак тота факултета није затекао у универзитетској књижници готово никакву збирку специјално тосподарске литературе, нето је такову требало истом набавити. А да се једна књижница набави, потребан је доста велики кредит, који је, морамо признати, покрај уређења толиких високих школа, и толиких државних потреба, у један мах врло тешко одредити. Али има друга ствар: Оснивањем тосподарскотг факултета у Загребу ликвидирано је више господарско училиште у Крижевцима. Посве је логичка, стота била одлука земаљске владе, да се и књижница Као и друге збирке, уколико одговарају сврси, имаду унотријебити Ba потребе господарскот факултета. Књижниду су већ

349