Nova Evropa

Južnoslovenska Socijaldemokratska Partija), i iz njihovih je većanja proizilla Socijalistička Zajednica Jugoslavije, u kojoj će odsada sve tri označene stranke sačinjavati u Parlamenta jednu frakciju, i koja će podjedno jedinstveno nastupati kod sviju političkih manifestacija i akcija, Time je učinjen najodlučniji korak za stvaranje jednog socijalističkog fronta, A. kako će nesamo sve veći razvoj industrije u zemlji privoditi novih pristalica, već i mnogi intelektualci vide u umerenom socijalizmu jedini spas da se izadje iz zamršenog sadašnjeg položaja, to će, po svem izgledu, budućnost doпен socijalnoj demokraciji u Jugoslaviji, kad iščezne potpuno komunistička sablast, i dosta rada i dosta uspeha, Hermann Wendel.

Социјалистички покрет у Југославији,

Не канимо приказивати хисторијски развој социјалистичког покрета у Југославији, већ хоћемо — осврћући се у грубим потезима на данашње стање свјетског социјализма, које многи називају и »кризом социјализма«, — да повучемо само паралелу између опће ситуације међународног социјалистичког покрета и покрета. у Југославији. Потребно је то већ и стога, да се види како онај чудновати страх од »интернацијоналности« социјализма нема никаквог оправдања, будући да та међународност потјече из замашности и величине саме идеје коју социјализам у развоју човјечанства, представља.

Израбљујући тешке поратне економске и социјалне прилике, у којима је након пуних пет година дивљања и уништавања свих привредних и културних тековина живио свјетски физички и умни _ пролетаријат, Трећа (московска, »бољшевичка«) Интернацијонала. уноси раздор у социјалистичке редове свих земаља. Она се у свом негативном раду не ограничује само на њемачку социјалну демокрацију, којој се може с правом пребацити да је, под водством Шајдемана, напустила принципе класног социјализма, и ставила се у службу њемачког царства; она то своје разорно дјело — негдје са, више, негдје са мање успјеха — унови и у социјалистичке странке свију других земаља, што је изазвало расцјеп на двије или више фракција или странака. Даљним процесом раздвајања оснивају се скоро у свим земљама комунистичке странке, које у ствари немају ничег заједничког са комунизмом, који је (по науци Карла, Маркса) синоним социјализма, и који је свим социјалистичким странкама, заједничким, коначним циљем. Право на »комунистичко« име, поратне комунистичке странке бавирају само на фразеологији свог умишљеног и јаловог радикализма. И тако, умјесто да се је иза, рата најживахније порадило око одстрањивања и поправљања, у ратним годинама почињених погрешака, ова се енергија и снага троши сада у међусобну препирању, блаћењу, раздвајању, и братоубилачкој борби. Тешке посљедице оваког жалосног стања брво су

328